Держгеокадастр Черкащини роз’яснив конфліктну ситуацію щодо надання землі учасникам АТО біля Мошен

Держгеокадастр Черкащини роз’яснив конфліктну ситуацію щодо  надання землі учасникам АТО біля Мошен

Минулого тижня інформаційне видання «ВиЧЕрпно» опублікувало статтю під назвою «Близько 40 учасників АТО не можуть отримати земельні ділянки в Черкаському районі», де обвинувачують Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області в затягуванні процедури оформлення землі учасниками АТО. Це обурило працівників відомства, адже допомога нашим бійцям в отриманні земельних ділянок – першочергове завдання Дежгеокадастру. А збір усіх потрібних документів хоча й потребує чимало часу, проте їхня наявність і достовірність – запорука законності отримання земельної ділянки у власність. Саме цього домагається землевпорядна служба Черкащини в ситуації, що виникла з виділенням земель у адміністративних межах села Мошен. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ Держгеокадастру в Черкаській області.

Річ у тім, що Черкаською райдержадміністрацією на підставі обстеження земельного масиву загальною площею 60 гектарів у адмінмежах Мошнівської сільської ради було прийнято розпорядження від 22 травня 2012 року за № 92, відповідно до якого зазначений земельний масив було переведено до земель запасу (пасовища). Надання у власність чи користування зазначених земель відноситься до компетенції Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області. На жаль, нині в управлінні відсутні картографічні матеріали, які б дали змогу визначити місце розташування та конфігурацію цього масиву.

– У травні – червні 2015 року Головне управління надало 73 дозволи для розроблення землевпорядної документації на земельні ділянки, що розташовані в адмінмежах Мошнівської сільської ради. Однак за поданими матеріалами та за відсутності картографічних документів до розпорядження РДА неможливо визначити розпорядника зазначених земель, – пояснив в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Азер Мірзоєв. – Оскільки наше відомство є розпорядником лише сільськогосподарських земель державної власності, то до з’ясування точного місця розташування та конфігурації цієї ділянки задля уникнення незаконної передачі земель у власність ми тимчасово змушені призупинити надання землі в адмінмежах Мошнівської сільської ради на березі Кременчуцького водосховища.

За словами Азера Мірзоєва, Головне управління Держгеокадастру області повернеться до розгляду клопотань учасників АТО щодо надання їм земельних ділянок в адмінмежах Мошнівської сільської ради відразу після з’ясування всіх питань, пов’язаних із місцем розташування та конфігурацією цих земель. Якщо ж ділянки, зазначені у клопотаннях, відносяться до вищезгаданого земельного масиву, то їх надання буде проведено терміново в межах чинного законодавства.

Подібна ситуація була восени минулого року, коли виділили земельні ділянки в адмінмежах села Будищ Черкаського району військовослужбовцям-учасникам АТО з Навчального центру Державної прикордонної служби України (смт Оршанець). Тоді надали 67 дозволів на розробку земельної документації на масив, який можна було поділити лише для 40-а осіб. А 27 військовослужбовців отримали дозволи на відведення земельних ділянок, яких не існувало. Держгеокадастр Черкащини доклав чимало зусиль, щоб віднайти землі в адмінмежах Будищенської сільської ради, а проектна організація безкоштовно переробила вже виготовлені проекти на нові земельні ділянки.

Також, відповідаючи на публікацію в Інтернет-виданні «ВиЧЕрпно», повідомляємо, що виділення земельних ділянок Головним управлінням Держгеокадастру у Черкаській області потребує погодження з сільською радою, в адміністративних межах якої розташована певна ділянка. Такий порядок діє з 15 жовтня 2014 року відповідно до дорученням тодішнього Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана. Відтоді стало обов’язковим врахування позиції органів місцевого самоврядування у питаннях розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності. Цього домагалися самі селяни, які обурювалися, що землю надають нетутешнім людям і без їхнього відома.

Принагідно інформуємо, що на Черкащині учасникам АТО надано 1 167 дозволів на відведення земельних ділянок загальною площею 1 511 га. А також 278 військовослужбовців, які воювали на Сході України, вже отримали землю (всього 321 га) у власність на території нашої області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x