Тулуб: «Черкащина до 200-ліття Шевченка готова»

Тулуб: «Черкащина до 200-ліття Шевченка готова»

За словами голови облдержадміністрації Сергія Тулуба, область вже нині має, що показати туристам і всім шанувальникам творчості Тараса Шевченка. Ювілею ж поета, святкування якого розпочнеться в день його народження 9 березня.

Загалом, роботи з підготовки до відзначення ювілею ми розпочали ще кілька років тому, – говорить Сергій Борисович. – Завершено реконструкцію першої черги історико-культурного заповідника в Каневі – реконструйовано музей, могилу та Верхній парк. А біля підніжжя Чернечої гори споруджено церкву Покрови Пресвятої Богородиці зі спогадів Кобзаря, яку ще називають Козацькою. Уже відремонтовано понад 350 об’єктів, названі ім’ям Великого Кобзаря. Торік встановлено один новий пам’ятник та сім погрудь Тараса Шевченка, відкрито оновлену площу та закладено два сквери, названі на його честь,

За словами очільника області, на виконання Указу Президента України Віктора Януковича в Каневі створено вищий навчальний заклад з підготовки фахівців гуманітарного профілю.

Із нагоди ювілею було започатковано велику кількість різноманітних культурно-мистецьких подій, які сприятимуть самореалізації та відкриттю нових талантів. Серед найбільш знакових: конкурс «Об’єднаймося, ж брати мої», Всеукраїнський фестиваль Шевченківських театрів, молодіжний мистецький фестиваль «Кобзареві джерела», літературно-мистецька акція (шевченківські читання) «Кобзар єднає Україну».

У травні на Чернечій горі стартував міжнародний проект під назвою «Рушник великому Кобзарю». Цей Рушник пройде свій шлях усіма містами, де перебував Тарас Шевченко. Над колективною вишивкою вже працювали у селі Шевченкове Звенигородського району, в Миргороді на Кіровоградщині, Житомирі та в місті Лубни Полтавської області. Далі його вишиватимуть у Києві, Луцьку та Рівному, після чого він продовжить свій шлях вже за межами України – Санкт-Петербургом, Москвою, Новгородом та містами Казахстану

До 1 вересня минулого року всі першокласники області отримали власний дитячий «Кобзарик», ілюстрації до якого виконали самі діти. Книга дісталася 11,5 тисячам першокласників.

– Кожен із запропонованих заходів по-своєму унікальний, а за його реалізацією стоїть тяжка праця великої кількості людей, – відзначив голова ОДА. – Загалом Черкаській області вже є що запропонувати і показати туристам із інших регіонів та зарубіжжя, але ще ведеться велика робота. На малій батьківщині Кобзаря зараз киплять ремонтні роботи: там реконструюють пам’ятку садово-паркового мистецтва ХІХ століття та приміщення маєтку пана Енгельгардта. Ми відтворимо цілий комплекс, який існував за життя самого поета. А в Каневі ремонтують фасади відділу Шевченківського національного заповідника – приміщення музею «Літературна Канівщина». До речі, там також відреставроване і приміщення музею народного декоративного мистецтва. Уже виготовлена в натуральну величину модель скульптури Тараса Шевченка в молодому віці для її відлиття у бронзі, а також фундамент та постамент для неї. Невдовзі пам\’ятник встановлять на площі перед відремонтованим селищним центром культури та дозвілля у Вільшані Городищенського району. Відновлено роботи на будівництві міського будинку культури в Каневі. А на території Нижнього парку Шевченківського національного заповідника буде облаштовано Співоче поле зі сценою та глядацьким майданчиком.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x