Політичні «друзі» й «вороги»: депутати розповіли, з ким будуть об’єднуватися

Політичні «друзі» й «вороги»: депутати розповіли, з ким будуть об’єднуватися

Жителі Черкащини вже знають імена депутатів, які увійшли до складу обласної ради. Тепер інтригуючим питанням для виборців є подальша робота ради: майбутня коаліція та опозиція, а також конструктивність роботи ради, яка вийшла досить строкатою з великою кількістю нових у політиці облич.

З ким планують об’єднуватися політики? Якими вони бачать коаліцію та опозицію? Яким є кількісний та якісний склад нової ради? З такими запитаннями \”Нова Доба\” звернулася до очільників політичних партій, а також експертів із Комітету виборців України та ГМ «Опора».

Політичні «друзі» й «вороги»: депутати розповіли, з ким будуть об’єднуватися
Юрій Ткаченко, голова Черкаської ОДА, 1-ий номер у виборчому списку до обласної ради від «БПП «Солідарність»:
– Коаліція в обласній раді має бути передовсім дієвою. А головним принципом об\’єднання повинен стати розвиток Черкащини. Ми маємо «Стратегію-2020», яку й надалі втілюватимемо, працюватимемо над програмами реформування в усіх галузях. Цю роботу ми розпочали з радою минулого скликання. Приміром, у медичних закладах стартувала інформатизація, що передбачає створення електронної реєстратури тощо.
«БПП «Солідарність» здобув найбільшу прихильність черкащан на виборах. І ми готові до співпраці в раді з усіма проукраїнськими демократичними силами.
У повсякденному житті ми не ділимо Черкащину на округи. Тому тут не варто хвилюватися, що котрийсь лишився без свого депутата. Це лише виборчий поділ. Як обрані депутати, так і інші члени нашої команди й надалі працюватимуть у районах.

Політичні «друзі» й «вороги»: депутати розповіли, з ким будуть об’єднуватися
Валентина Коваленко, голова обласної ради, 1-ий номер у виборчому списку ВО «ЧЕРКАЩАНИ» до обласної ради:
– У новообраній Черкаській обласній раді 7-го скликання зібралася досить різношерста публіка, адже пройшло аж 8 партій. Закон про вибори на партійній основі з можливим застосуванням імперативного мандату щодо депутата-порушника партійної дисципліни жорстко обмежив права і свободи народних обранців. Тому прогнозую, що домовлятися представникам вісьмох партій буде важко. Напевно, велику роль під час прийняття рішень відіграватимуть кулуарні домовленості й меркантильні інтереси.
Щодо інших прогнозів стосовно майбутньої роботи ради, варто зазначити, що в цій раді, як ніколи, досить мало представників освіти і культури – близько 5 відсотків. Тож є ризик того, що важко буде створити відповідну профільну комісію. Ця рада – «рада роботодавців і бізнесменів». Тому також є небезпека, що представники цього сегменту велику увагу приділятимуть відстоюванню власних бізнесових інтересів.

Політичні «друзі» й «вороги»: депутати розповіли, з ким будуть об’єднуватися
Анатолій Бондаренко, 1-ий номер партійного списку обласного осередку партії «Батьківщина»:
– В обласній раді «Батьківщина» готова до співпраці з багатьма політичними силами. Зокрема розглядає співпрацю з такими політичними силами, як «Свобода», Радикальна партія Олега Ляшка, «ЧЕРКАЩАНИ». Ми вже провели певні перемовини про співпрацю з представниками окремих політичних сил. Є домовленості з Радикальною партією Олега Ляшка та ВО «Свобода». Єдина політична сила, з якою «Батьківщина» відкидає можливість співпраці, це політична партія «Опозиційний блок». Адже її представники правили під час режиму Януковича і заплямували себе під час Революції Гідності.
Наші кандидати в депутати, які не пройшли до обласної ради, не полишають свої округи. Ми будемо працювати на всіх тих округах, від яких балотувалися представники «Батьківщини».

Політичні «друзі» й «вороги»: депутати розповіли, з ким будуть об’єднуватися
Андрій Сегеда, 1-ий номер партійного списку обласного осередку партії «УКРОП»:
– Станом на поточний момент прийнято рішення стосовно того, що наша майбутня фракція в Черкаській обласній раді не планує вести будь-які переговори про коаліційну угоду чи більшість без чіткого усвідомлення невідворотності покарання для осіб, винних у викривленні волевиявлення мешканців регіону. До того часу ми матимемо незалежну позицію і провадитимемо депутатську діяльність самостійно.
Що ж до відсутності «мажоритарки» та незакріпленості депутатів за округами, то можу сказати одне: принцип командності зберігається, партія хоч і недавно створена, проте є багато гідних людей, які працюють і працюватимуть на користь громади, незалежно від наявності представницького мандату. Ми запрошуємо всіх, хто поділяє наші прагнення, до ефективної співпраці.

Політичні «друзі» й «вороги»: депутати розповіли, з ким будуть об’єднуватися
Марина Макуха, аналітик ГМ «Опора»:
«У новій обласній раді жінок на 60% менше, ніж у попередній»:
– За попередніми даними, кожен 8-ий депутат в обласній раді – представниця прекрасної статі. На жаль, гендерні квоти не діють, оскільки законодавець не прописав механізм відповідальності за їхнє недотримання. Тож багато політичних сил знехтували квотами (30% представників іншої статі у списках кожної парті). Проте, за словами експертів, неготовими голосувати за жінок виявилися і самі виборці. Таким чином, в обласній раді 7-го скликання буде на 60% менше жінок, ніж у попередній (9 проти 20).
Серед політичних сил, які подали списки до обласної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати до Черкаської обласної ради, виборчої квоти не дотрималися партії: БПП «Солідарність», ВО «Черкащани», «Наш край» та «Опозиційний блок». Штаби не зважали на це, бо за недотримання цієї норми не було передбачено жодного покарання. Але й виборці виявилися неготовими підтримати жінок, адже вважають, що політика – це «не жіноча» справа.
Ось прізвища жінок-переможців, які стали депутатами обласної ради:
Сілко Лариса Аркадіївна – 60 округ, «УКРОП», м. Сміла; Далібожак Валентина Миколаївна – округ 59, «УКРОП», м. Сміла; Морозова Олена Олександрівна – 37 округ, «Відродження», Уманський р-н; Боднарук Вероніка Василівна – 67 округ, «Відродження», м. Умань; Легойда Світлана Михайлівна – 29 округ, «Відродження», Монастирищенський р-н; Бачинська Ірина Ігорівн – 5 округ, Радикальна партія, Драбівський р-н; Кравцова Наталія Олегівна – 31 округ, «Батьківщина», Смілянський р-н; Коваленко Валентина Михайлівна – «Черкащани» (перша в списку); Ковбоша Оксана Романівна – 78 округ, «Свобода», м. Черкаси.

Політичні «друзі» й «вороги»: депутати розповіли, з ким будуть об’єднуватися
Максим Михлик: «Депутати сконцентруються на укріпленні своїх позицій і підготовці до нових виборів»:
– На думку керівника Черкаського осередку КВУ Максима Михлика, обласна рада зразка 2015 року суттєво відрізняється від попередніх скликань. Це перша обласна рада, в якій не буде слухняної більшості, керованої з крісла голови ОДА. Вже можна стверджувати, що новий закон про місцеві вибори, не зважаючи на його суттєві недоліки, все ж відіграв позитивну роль в оновленні депутатського корпусу. Майже зникли «старі» перевірені кадри, які роками засідали в сесійному залі, а натомість з’явилися молоді й амбітні політики, бізнесмени і громадські діячі.
У будь-якому разі нова обласна рада є досить строкатою і неоднорідною. Варто очікувати, що досить довго депутати будуть «притиратись» один до одного, спалахуватимуть нові конфлікти і створюватимуться неочікувані союзи. Непростою також буде процедура обрання Голови і керівництва обласної Ради. І навряд чи ми взагалі побачимо стійку і дієву більшість. Зовсім не варто очікувати створення коаліції, підписання узгодженої коаліційної угоди і якісної роботи над її виконанням.
Нагадаю, що в країні відбуваються процеси децентралізації і перерозподіл повноважень, значна частина яких повинна відійти місцевим радам. Через це, орієнтовно на протязі 2-ох років, можливо проведення дострокових місцевих виборів. Очевидно, що це вплине на діяльність нової ради, і депутати в першу чергу сконцентруються на укріпленні своїх позицій та підготовці до нових виборчих кампаній.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x