У Черкасах завершився фестиваль активної молоді Speak Out 2018

У Черкасах завершився фестиваль активної молоді Speak Out 2018

Тривав він у місті з 9 по 15 липня. Проект організований студентським рухом Campus Ukraine та охоплював вивчення англійської з носіями, благодійність, спортивні турніри, вуличні соцопитування за європейськими тестами та вечори «Свято молоді» в Долині троянд. У заході взяли участь студенти з 23 міст України, волонтери зі США та місцеві жителі. Про підсумки фестивалю та плани на майбутні заходи розповіли організатори та волонтери в прес-центрі «Нової Доби».
В англійському кемпі покращували свій рівень іноземної мови близько 120 студентів, третина з них − черкаська молодь. У ролі викладачів були 30 волонтерів зі США. Класи формувалися невеликі, аби кожен міг вільно висловлюватися. Усього діяли 13 класів до 10 осіб у кожному. Форми навчання теж були різними. Щодня протягом 6 годин студенти мали можливість спілкуватися англійською з носіями в класах, дискусійних групах чи індивідуально.
«Ці вечори проходили без алкоголю. Містяни дивувалися, що таке можливо і дуже це їм подобалося. Ми хочемо змінювати реальність, в якій живемо. А зміни можливі «inside out» − тобто, за рахунок внутрішніх змін мислення, цінностей. Ми розділяємо християнські цінності, виступаємо за здоровий спосіб життя, − розповідає Аліна Рудик, організатор, студентський рух Campus Ukraine. − Ми готувалися цілий рік, приїжджали сюди, продумували деталі. Командна робота, єдина ціль, бачення, натхнення – це те, що допомогло провести на «ура» фестиваль активної молоді.

МакКензі Сміт, одна з волонтерів зі штату Джорджия, США зазначила, що спочатку її студенти були сором’язливими й боялися розмовляти англійською.
− Уже за кілька днів я побачила разючі зміни. Вони стали впевненішими і робили спроба за спробою, щоб говорити англійською. І це правильно, адже поки ти не почнеш говорити на тому рівні, на якому можеш, ти не будеш рухатися вперед, − говорить МакКензі. − Я беру участь уже всьоме в подібному заході, мені подобається бувати в різних регіонах України, до того щоразу я знаходжу нових друзів.

Девіс Паркер, волонтер зі штату Техас, США теж поділився своїми враженнями й підтримав колегу в тому, що тепер має друзів у багатьох містах України.
− Думаю, багато студентів змогли подолати мовний бар\’єр і цьому сприяла дружня атмосфера Speak Out. Мій батько був уже на трьох таких проектах − спочатку із моєю сестрою, потім фз мамою. Цьогоріч відвідав фестиваль і я разом із ним. Мені сподобалося спілкуватися з молодими українцями і бути їм корисним. Після цих фестивалей я відчуваю, що маю друзів із усієї України: Миколаїв, Київ, Черкаси, Вінниця. І куди б я не приїхав, є з ким поспілкуватися, − розповідає Девіс Паркер.
Найбільше американцям сподобалось те, що місто зелене, є багато парків, а крім того, Черкаси розташовані на Дніпрі.

У Черкасах завершився фестиваль активної молоді Speak Out 2018

Викладали мову за трьома рівнями: початковим, середнім та вищим. Аби процес навчання був ефективним, у класах були присутні помічники.
− Як хелпер в Advanced я на початку зіткнувся з труднощами перекладу. Американці використовували незнайомі для мене ідіоми. Тому, я не тільки допомагав, але й сам навчався в процесі, − говорить Костянтин Шевченко, учасник Speak Out 2018. − І переконався в перевагах такого неформального навчання з носіями мови. Запам\’ятовування нових слів та ідіом проходить значно продуктивніше та цікавіше. Це був досить цікавий досвід, де я не лише навчався мові, а й покращив свої організаційні здібності.
Розмовна англійська та волонтерська діяльність − дві необхідні складові для молоді. Студентка з Києва Анастасія Шаталова після успішно складеної сесії отримала пропозицію продовжити навчання у Франції. Співбесіду проходила із професором англійською мовою. У Черкаси на Speak Out приїхала, щоб мати більше можливості спілкуватися англійською.
− Навчаюся на хіміка, це непроста спеціальність. Але крім того, я волонтер студентського руху Campus Ukraine і при заповненні анкети на навчання у Франції моя активна громадська позиція та розмовна англійська відіграли значну роль. Тому я заохочую молодь вчити англійську, бути проактивними, отримувати дипломи європейського зразка і повертатися в Україну висококваліфікованими спеціалістами». Це вже мій четвертий Speak Out і я брала участь як учасник, і як волонтер.

Крім англійського, діяв ще волонтерський кемп. Студенти доєдналася до футбольних турнірів серед черкаської молоді віком 15−25 років, відвідала інтернат, близько 100 малозабезпечених сімей та сімей учасників АТО.
Вечорами в Долині троянд проходили «Свято молоді»: Колір Фест, Американо-Українська вечірка з відкритим уроком англійської для містян, вершковий батл та гала-концерт із учасниками «Голос країни».

Де проходитиме наступний фестиваль активної молоді Speak Out, організатори ще не визначилися. Проте отримали запрошення від місцевої влади робити його знову в Черкасах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x