Як розпізнати фальшиву гривню

Як розпізнати фальшиву гривню

Начальник управління Національного банку України в Черкаській області Сергій Забудський розповів власному кореспонденту «Нової Доби», на що слід звертати увагу, щоб розпізнати фальшиві гривні.

Насамперед банкіри рекомендують перевірити наявність водяного знаку – видимого проти світла зображення на білому полі банкноти в різних тонах (світліших та темніших від паперу), яке повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти, – пояснив Сергій Забудський. – Водяний знак відрізняється розпливчастими контурами, але в цілому малюнок повинен бути чітким. У підробці ж світлих частин майже немає. На підроблених банкнотах водяні знаки імітують як за допомогою відбілюючого хімічного засобу, який наноситься на заготовку кліше, так і з нанесенням зображення на внутрішню сторону одного з аркушів при використанні оргтехніки.

Рельєфний текст
Другий обов’язковий елемент купюри – рельєфний текст. Це елементи друку, які виступають над поверхнею паперу, їхня шершавість відчувається кінчиками пальців. Ним зроблені практично всі написи на купюрах. При цьому фальшивомонетники, як правило, або вдавлюють, або видавлюють сам папір банкноти. Тоді як на справжніх грошах опуклою є саме фарба.

Звук
Також фальшивомонетникам навряд чи вдасться точно передати ступінь пружності, хрускоту й щільності паперу кожної окремої валюти. Надірвати їх випадково, стерти з них фарбу, навіть виправши в пральній машинці, досить проблематично.

Перетікання фарби
Ще один захисний елемент – друк, який дозволяє фарбам плавно перетікати з одного кольору в інший. Як правило, на фальшивках кольори мають розриви. Адже відтворити технологію одночасного нанесення декількох фарб на неспеціальному обладнанні досить складно.

Вживлені волокна
Банкноти більшості номіналів гривень мають або видимі, або невидимі вживлені в текстуру паперу волокна різного кольору. На підробки волокна наклеєні, а не вкраплені. За бажання з фальшивки їх можна відокремити шпилькою. У цьому грошовому папері кольорові волокна «пірнають» у товщу.

Захисна стрічка
Також зверніть увагу на захисну стрічку – розміщену в товщі паперу вертикальну темну полімерну смужку шириною близько 1 мм, видиму проти світла. На ній із допомогою збільшуваного скла можна прочитати напис «Україна» або позначення номіналу та тризуб, що повторюється. У підроблених банкнотах захисна стрічка або відсутня, або імітується з внутрішньої сторони одного з аркушів паперу чорним кольором до склеювання.

Індивідуальний номер
Крім того, варто перевірити індивідуальний номер купюри. Національний банк регулярно розсилає банкам списки номерів виявлених фальшивих банкнот і «орієнтування» із зазначенням номіналу, способів підробки, регіону, банку, де виявлена велика партія підробок.
Важливо також звертати увагу на нерівність серійного номера банкноти. На підробках номери, як правило, «скачуть», мають різну ступінь поглиблення друку, різні відстані між символами. Це пов’язано з тим, що номер, на відміну від усього малюнка, наноситься на кожну банкноту індивідуально, а не з кліше.

Важливі мікродеталі
Серед непомітних неозброєним оком елементів захисту – різноманітні мікротексти. Наприклад, напис безперервно повторюваного слова «Україна» на банкнотах старого зразка та позначення номіналу на банкнотах нового зразка. Їх можна розглянути через збільшувальне скло. На сьогодні це один із засобів, який неможливо якісно підробити. Як правило, на фальшивих купюрах дрібні написи або розпливчасті, або зовсім не читаються, оскільки відтворені не суцільним текстом, а точками.

Інфрачервоні точки
Більш складні захисні елементи, такі як інфрачервоні точки, невидимі ворсинки, що виявляються лише в ультрафіолетовому світлі, а також різні голограми, які переливаються під різними кутами, можна розпізнати тільки за допомогою спеціальних пристроїв. Таким обладнанням забезпечені каси банків, магазинів, деяких ресторанів. Є воно в нотаріальних та ріелторських конторах, загалом там, де укладаються угоди й передаються великі суми грошей.

Портрет
Складним елементом для відтворення є портрет людини, зображеної на купюрі. Як правило, у фальшивомонетників не доходять руки до промальовування таких «дрібниць», як зіниці очей, фактура волосся, тонкощі фону, особливо якщо в лицьову частину або в одяг уплетені мікротексти, невидимі неозброєним оком.

Як не попастися
Потрапити в гаманець звичайному громадянину фальшиві гроші можуть досить просто. Щоб цього не сталося, варто за можливості обмінювати великі суми тільки в касах банків, а не в «обмінниках», і вже точно не на руках. Крім того, на вулицях не варто відгукуватися на будь-які пропозиції про розмін великих грошей на дрібні. Також необхідно ретельно перевіряти всі купюри, які дають як здачу на стихійних ринках. Продавці, самі того не підозрюючи, також могли стати жертвами шахраїв. А, запідозривши недобре, можуть спробувати збути підробку покупцеві. Запам’ятайте портрети на банкнотах усіх номіналів. Це потрібно, щоб не потрапити на трюк із домальовування нулів на дрібних банкнотах.

Якщо виявлена фальшивка
Якщо банкнота викликає підозру, краще відразу повернути її касирові магазину чи банку. Відповідно до інструкції НБУ «Про валютно-обмінні операції», претензії з приводу платоспроможності й кількості банкнот приймають тільки в тому випадку, якщо вони були перевірені й перелічені безпосередньо перед віконцем каси.
А от якщо підробка вже виявлена в гаманці, варто діяти обережно. Відповідно до інструкції Нацбанку, касир зобов’язаний примусово вилучити в клієнта фальшиві гроші. Більше того, якщо виявлено хоча б дві сумнівні банкноти або більше, касир повинен негайно сповістити про це в міліцію. Гроші можуть бути відібрані у власника тільки в обмін на касовий ордер, скріплений підписом і печаткою працівника банку, що прийняли банкноти на експертизу, й довідку про вилучення банкноти для дослідження. Так що в обмін на вилучені фальшивки потрібно прямо біля віконця касира отримати всі ці документи. Тільки в цьому випадку є шанс, по-перше, повернути гроші в повному обсязі і, по-друге, захистити себе від підозр правоохоронних органів у спробі збуту фальшивих купюр.
Якщо банкноти виявилися дійсними, то їх сума повністю відшкодовується. Фальшиві банкноти передаються в Міністерство внутрішніх справ, і збиток, завданий йому їх власником, не компенсується. Якщо власником фальшивок усе ж таки зацікавиться міліція, найкраще не ризикувати й скористатися послугами досвідченого адвоката. Навіть за зберігання фальшивих купюр в Україні передбачена кримінальна відповідальність, не кажучи вже про збут та інші операції.
У разі, коли фальшиву купюру видав банкомат, юристи радять звернутися в банк-емітент. Якщо банк уже закритий або банкомат розташований у віддаленому місці, потрібно викликати міліцію й запротоколювати факт отримання фальшивої купюри з банкомату. Також варто зателефонувати на «гарячу лінію» банку, що обслуговує банкомат, і НБУ. Теоретично, після розгляду гроші зобов’язані повернути в повному обсязі. Втім, банкіри стверджують, що «підкласти» фальшивку в банкомат практично неможливо, адже купюри перед цим проходять потрійну перевірку: касира, контролера й ультрафіолетового випромінювання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x