У Черкаському національному обговорили формування у молоді здоров’язберігаючого світогляду

У Черкаському національному обговорили  формування у молоді здоров’язберігаючого світогляду

Збереження життя і здоров’я учасників навчально-виховного процесу – пріоритет державної політики у сфері освіти. Саме про це йшлося на засіданні «круглого столу» та науково-практичного семінару в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Про це «Новій Добі» повідомили у ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Організатори заходів, присвячених цій тематиці — науковці ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, а також фахівці управління Держпраці у Черкаській області. Долучилися до роботи і правоохоронці.

Відкриваючи семінар, перший проректор університету Василь Мойсієнко наголосив на актуальності теми, винесеної на обговорення. Важливо, зазначив він, що науковці та представники державних органів спільно шукають відповіді на проблемні запитання.

Директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва Тимофій Десятов розповів про роль вивчення дисциплін медико-соціального спрямування у формуванні професійного світогляду майбутніх освітян.

Своїми дослідженнями поділилися науковці університету. У своїх доповідях вони розкрили значення безпеки життєдіяльності та охорони праці в навчально-виховному процесі, проблеми безпеки та збереження здоров’я молодших школярів, попередження нещасних випадків у закладах освіти, медико-гігієнічні проблеми охорони здоров’я та безпеки життєдіяльності дітей в освітніх закладах та багато інших, продиктованих сьогоденням питань.

Головний державний інспектор з питань праці Управління Держпраці у Черкаській області Тетяна Зеленська розповіла про необхідність проведення медоглядів серед освітян, про профзахворювання педагогів та їх попередження.

Зважаючи на те, що в Україні нині проходить тиждень безпеки дорожнього руху, особливо актуальним був виступ Ярослава Вороного, старшого інспектора з особливих доручень відділу безпеки дорожнього руху Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Черкаській області. Ряд цікавих доповідей підготували і студенти.

Одна з ініціаторів семінару — кандидат медичних наук, доцент кафедри анатомії, фізіології та фізичної реабілітації ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я Надія Сисоєнко переконана, що саме викладачі і вихователі формують світогляд, орієнтований на безпеку життя й навчання нового покоління українців. Вони створюють і відповідний мікроклімат у навчальних закладах, де працюватимуть.

Ще у 2001 році Надія Василівна стала співавтором «Державних санітарних правил і норм по устаткуванню, утриманню загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу». Цим документом навчальні заклади України керуються донині. Сьогодні Надія Сисоєнко викладає в Черкаському національному і вважає, що безпеку життєдіяльності в університеті слід вивчати поглиблено.

— Саме від наших студентів залежить збереження здоров’я нації, її майбутнє, – наголошує Надія Василівна. — Ми формуємо філософію фахівців закладів освіти, їхній здоров’язберігаючий світогляд. Особливо корисним тут є обмін інформацією, ідеями, пошук напрямків, стратегій вдосконалення процесу підготовки майбутніх фахівців.

Усі учасники «круглого столу» зійшлися на думці, що основи охорони праці, охорона праці в галузі, медико-соціальні основи здоров’я, безпека життєдіяльності є дуже важливими предметами. А спільні заходи, спрямовані на підвищення якості підготовки фахівців, вирішено проводити постійно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x