На Чорнобаївщині вводяться в дію заходи щодо недопущення заносу збудника африканської чуми

На Чорнобаївщині вводяться в дію заходи щодо недопущення заносу збудника африканської чуми

Випадки захворювання африканською чумою свиней зареєстровані в Білій Церкві та Рокитнянському районі Київської області, а також у підсобному господарстві в промисловій зоні Черкаської виправної колонії №62. Про це 4 листопада повідомив прес-центр Державної ветеринарної та фітосанітарної служби.
В ході дослідження відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у всіх випадках поставлено діагноз африканської чуми свиней.

Щоб не допустити занесення збудника цієї хвороби на територію району в Чорнобаї під керівництвом заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик пройшло засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. В засіданні взяли участь начальник управління державної ветеринарної медицини Чорнобаївського району Василь Катеруша, директор Чорнобаївської районної державної лабораторії ветеринарної медицини Олег Воропай, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Альона Ємець, представники правоохоронних органів, члени протиепізоотичної комісії, сільські, селищний голови, місцеві ЗМІ.
На засіданні розглянуто механізми передачі африканської чуми свиней, методи діагностики, заходи з профілактики та ліквідації у разі її виникнення.

На Чорнобаївщині вводяться в дію заходи щодо недопущення заносу збудника африканської чуми
На Чорнобаївщині вводяться в дію заходи щодо недопущення заносу збудника африканської чуми

Як доповів начальник управління ветмедицини Василь Катеруша, епізоотична ситуація стосовно африканської чуми свиней в світі та в Україні залишається вкрай складною.
– З 2012 року випадки захворювання зареєстровані в багатьох областях. Африканська чума свиней надзвичайно контагіозна, збудник стійкий до впливів зовнішнього середовища та деззасобів. Летальність майже стовідсоткова.
Єдиним методом боротьби з цим захворюванням є знищення безкровним методом усіх свиней, які перебувають в епізоотичному вогнищі та в зоні високого ступеня ризику, в радіусі 20 км. При цьому трупи убитих і загиблих свиней, гризунів, птахів та інших тварин в епізоотичному вогнищі, а також дерев’яний матеріал, гній, залишки кормів, тару та інвентар спалюють.
Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів’я хворих свиней гине. Вірус знищується лише нагріванням до високих температур, – наголосив Василь Катеруша.
По завершенню обговорення ситуації, що склалася в Черкаській області та щоб не допустити захворювання на Чорнобаївщині, розроблено ряд заходів, які вже вводяться в дію на території району.

Інна ЧМИХАЛО

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x