У Корсуні вшанували жертв Голокосту та відкрили відновлене єврейське кладовище

У Корсуні вшанували  жертв Голокосту та відкрили відновлене єврейське кладовище

У Корсуні-Шевченківському в 1941-42 роках був свій Бабин яр – Кущаївський. Саме в цьому урочищі нацисти знищили більше тисячі жителів міста та сіл району єврейської національності. Безжально і цинічно вбивали жінок, дітей, стариків тільки через те, що вони були євреями.

Мітинг пам’яті жертв Голокосту відбувся 16 листопада 2015 року біля двох братських могил на єврейському кладовищі Корсуня-Шевченківського, в яких перезахоронили останки безневинних жертв після визволення району від фашистських окупантів. До цього дня кладовище було відреставроване та благоустроєне в рамках програми відновлення 27 єврейських кладовищ в Україні за фінансування уряду Німеччини.

В урочистостях з нагоди відкриття відновленого кладовища взяли участь численні поважні гості. Співголова Асоціації єврейських організацій України Йосип Зисельс зауважив, що в Україні налічується понад 2 тисячі єврейських кладовищ та стільки ж місць масових поховань періоду Другої світової війни. Проблема збереження цих місць – це проблема збереження пам’яті про цілий пласт єврейської культури та історії. Він, як і директор неприбуткової організації по збереженню єврейських кладовищ у Європі Філіп Кармель, висловив подяку за допомогу в реалізації цього проекту уряду Німеччини та всім, хто допомагав зробити добру справу.

– Нацистська ідеологія мала на меті стерти на порох єврейське життя в Східній Європі, знищити культуру, яка існувала тут протягом кількох століть. Пам’ять про забрані життя є особливо болісною, бо вона є пам’яттю про зло, породжене нацистською ідеологією, – говорив Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Кристоф Вайль. – Ця подія свідчить, що пам’ять стерти неможливо. Я схиляю голови перед жертвами Холокосту.

Робити уроки з минулого, разом будувати в Україні демократичне суспільство закликала Габріеле Пауманн, керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні. Радник Посольства Ізраїлю в Україні Геннадій Поліщук наголосив: «6 мільйонів загинули тільки за те, що мали нещастя народитися євреями. Про це слід пам’ятати і берегти пам’ять. Якщо пам»ятати не будемо, це може повторитися».
На мітингу пам’яті жертв Холокосту прозвучали також присвячені цим трагічним подіям поезії у виконанні учнів міської ЗОШ №1 та Юхима Діскіна. Про останні дні тих, хто лежить у двох братських могилах, розповіла директор музею єврейської історії «Ми родом із штетлу» Клавдія Колесникова.
Після поминальної молитви була відкрита меморіальна дошка, яка нагадуватиме новим поколінням про трагедію корсунських євреїв під час Голокосту.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x