У центрі Черкас партія ходила на повідку

У центрі Черкас партія ходила на повідку

Акцію «Не/Залежні партії» влаштували громадські активісти в центрі Черкас. Серед персонажів – олігарх (Сергій Гончар), незалежна партія (Сергій Слинько) та залежна партія (мопс Натан). Метою дійства було зібрати підписи містян під зверненням до Президента України про підписання закону про державне фінансування політичних партій. Подібні акції, організовані активістами громадської ініціативи «Активна громада» у партнерстві з рухом «Чесно» пройшли в також в Києві, Дніпропетровську, Тернополі, Скадовську та Ужгороді. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Метою театралізованого дійства було показати, наскільки важливе ухвалення закону про державне фінансування партій.
– Інколи партії говорять, що у них є благодійники, але це скоріше інвестори, які вкладають кошти, а потім повертають їх собі із відсотками. Так, за офіційними даними на агітацію кандидати в депутати до Черкаської обласної ради витратили 5 мільйонів гривень. А кандидати до міської – 3 мільйони. Але не всі виявилися готовими чесно відзвітувалися про витрачені кошти. Найбільш готовими до прозорого використання державних коштів виявилися, як не дивно виявилися партії «Відродження», «Черкащани» і «Солідарність». Вони витратили на агіткампанію 1 мільйон гривень (усі разом) і згідно аналізу зовнішньої реклами та реклами у ЗМІ, так воно приблизно і виходить. Але величезне занепокоєння викликає партія «Свобода», яка задекларувала лише 10 600 гривень, – зазначив Сергій Слинько.

У центрі Черкас партія ходила на повідку
У центрі Черкас партія ходила на повідку

Тож представник незалежної партії Сергій Слинько пояснював перехожим черкащанам про важливість ухвалення закону та віддалення партій від бізнесових кіл і наближення українського політикуму до європейських стандартів.
Натомість олігарх, роль якого зіграв Сергій Гончар, запевняв містян у протилежному:
– Так кому потрібне те державне фінансування? Подивіться на мою партію – породиста, вгодована, а головне – дресирована. І за закон, який мені потрібно, проголосують, і загризуть когось, якщо треба, і відгавкатися зможуть у Верховній Раді. А дати державне фінансування? Понабігає шавок, що вони понаприймають?

Частина містян звернула увагу на акцію, хоча реакція була у всіх різна. Хтось скаржився на владу, хтось говорив про те, що навряд чи може щось змінити, але частина людей звернення все-таки підписали.
Нагадаємо, що 8 жовтня цього року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції (№2123а). Проте Президент закон до цього часу не підписав.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x