Якщо не пече – значить, не вогонь

(Із серії «Що таке кохання?»)
Коли мова йде про справжню любов, на жаль, багато хто уявляє собі голлівудську картинку «красивого кохання», яка з реальним життям практично нічого спільного не має. На те він і шоу-бізнес – щоб дарувати глядачеві казку (особливо, якщо він за неї добре платить). Наприклад, сцени кохання десь на пляжі в піску – на екрані дійсно виглядають досить ефектно. Однак подивіться інтерв'ю з акторами, де вони розповідають про подібні зйомки, – це дуже кумедні розповіді. В реальності все не так, як на екрані – зі спецефектами і під романтичну музику.
Реальна, справжня любов – це не тільки почуття (звичайно, їх ніхто не відміняв). Кохання – не тільки слова (хоча ніжні, надихаючі слова теж ніхто не відміняв).
Любити – значить дієво проявляти своє ставлення до людини, причому певним чином. Отже, як кожне явище у цьому світі, кохання має певні характеристики. Якщо щось не мокре – значить, воно не вода. Якщо не пече – воно не вогонь. Якщо ти не даруєш радість, не підтримуєш, не втішаєш, не пробачаєш, – ти не любиш.
Повторювати, як мантру, «я кохаю тебе, я кохаю тебе» – не допоможе, якщо в проявах свого ставлення до людини ти переслідуєш тільки свої особисті цілі. Якщо ти принижуєш людину або виливаєш на неї свою лють, ти її не любиш. Навіть якщо при цьому в твоєму животі метелики-гіганти.
Важливо усвідомити, що любити по-справжньому – це наш вибір, вольове рішення. Ми приймаємо його незалежно від власних почуттів. Адже почуття нестабільні за своєю природою, вони то вщухають, то спалахують з новою силою. Для багатьох – дивовижне відкриття, що почуттями можна управляти! Скажу більше – не тільки можна, а й треба. Чуттєвість – гарний слуга, але дуже поганий господар.
Отже, деякі характеристики кохання, які ми зараз розглянемо – це терпіння і розуміння.
Хочу звернути увагу на те, що є різні трактування слова «терпіння». Є те, що не можна терпіти і з чим не можна миритися – наприклад, насильство і приниження.
Я ж маю на увазі мудре терпіння в життєвих ситуаціях, коли людина напружує і дратує нас не навмисно, а тому що вона – ось така, зі своїм характером і своїми звичками.
Наприклад – ви одружилися на дівчині, яка все робить дуже повільно. І поки шлейф закоханості застилав очі – це не здавалося великою проблемою. Але ось почалося сімейне життя, робота, діти… І вам вже просто не сила щоранку спостерігати, як дружина плавно переміщається по кухні, немов в сповільненій зйомці, і при кожному зручному випадку ви ставите їй в приклад свою маму, у якої все «горить» у руках.
Або ж – ви вийшли заміж за фаната рибної ловлі, сподіваючись, що він відразу ж закине своє хобі, як тільки після весілля ви зізнаєтесь, що вас нудить від запаху риби…
Чому ж ми повинні терпіти те, що нам не подобається?.. Наскільки важливо докладати зусилля, щоб зрозуміти – чому кохана людина робить те, що нам не подобається? І чи можливо змінити свого супруга або ситуацію – так, щоб ніщо нас не дратувало?

(Далі буде)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x