Андрій Любка з кавовим баритоном і його нова книга

Нещодавно мені пощастило потрапити на презентацію психологічного трилеру «Твій погляд Чіо-Чіо-Сан» Андрія Любки. Письменник досить відомий і українській, і міжнародній спільноті, як автор роману «Карбід», збірок оповідань «Кімната для печалі», «Саудаде» та ін.

Першою, хто з’явився у прес-центрі редакції «Нова Доба», де проходила зустріч, була Людмила Фіть. Чомусь склалося враження, що зайшла сучасна фея Слова: у білій сукні, чорному пальті та капелюсі. Вона оцінююче поглянула на всіх, посміхнулася і знову зникла за дверима. За мить вже зайшла з Андрієм Любкою – творцем ілюзорних світів. Відразу стало зрозуміло: ця людина знає собі ціну, вміє презентувати себе і… має якусь таємницю. Він упевнено пройшов, по-доброму привітався, пожартував. Ніхто навіть і не помітив, як почалася офіційна частина.

Зізнаюсь, я не знайома з творчістю пана Андрія, тому певної оцінки на початку не мала. Але слова про те, що «Твій погляд Чіо-Чіо-Сан» – це певний виклик як для автора, так і для читача, відразу привернули увагу. Адже це перший психологічний трилер письменника, на написання якого він витратив близько трьох років.
– Мені хотілося, щоб книжка була, як фільм, і щоб фінал цього роману був приголомшливий, щоб він дивував читача, певною мірою вивертав його назовні. Вчив, що не можна опиратися на стереотипи і що світ не «чорно-білий», – приємний баритон гостя заворожував і залишав особливий післясмак. Так буває, коли зробиш ковток смачної кави і хочеться ще. Цікавим був і зміст сказаного.

За словами Андрія Любки, книга символічна, адже пов’язана з актуальними подіями в Україні. Сюжет на перший погляд простий: п’яний суддя на пішохідному переході збиває увечері на смерть дівчину і не отримує покарання. Ця історія типова для України. Чоловік дівчини вирішує помститися і починається гонка. Проте цікаво, як саме виписав письменник характери, сумніви героїв. Чи збережеться баланс і настане справедливість?

Андрій Любка намагався приблизити роман до сучасних реалій, тому, окрім класичних методів вистежування судді (переслідування, підглядань), автор використав і сучасні (пошук у соцмережі «Фейсбук», «Інстаграм»). Найцікавіше у книзі, якщо робити висновки суто з презентації, то це корисні поради та цікаві подробиці. Наприклад, інформація пов’язана з концептами варварів, детальні пояснення того, як піднятися на гору Олімп, як користуватися снайперською гвинтівкою або ставити «жучок» на машину. Творчі люди особливі. Можливо, мені здається, але казкова, містична атмосфера панує не тільки на кінчику пера письменника, коли він створює дивовижні вигадані світи, а й у простих реаліях навколо них.

– Книжка ставить більше запитань, ніж відповідей. Мені б хотілося, щоб у читача залишився післясмак інтриги, – наголосив Андрій Любка і додав, що цей роман є своєрідною головоломкою, бо в останній момент усе змінюється і хочеться повернутися, перечитати та обдумати певні слова.

Особливо здивувала підготовка автора до написання, адже він витратив на це чимало часу. Наприклад, задля реалістичності історії Андрію Любці довелося поїхати до трьох країн, якими мандрували його герої. Щоб виписати фінал – перечитати близько двадцяти книг на специфічну тематику. Цікаво, що навіть читачі книги послугували її вдосконаленню. Першим читачем, після дружини, був лікар. Саме з ним письменник обговорив усі подробиці, щоб фінал не викликав сумнівів.

Після презентації виникло відчуття, що я заглянула на мить у книгу, проте найцікавіше мене чекає попереду. Збираюся прочитати роман Андрія Любки в найближчий час і більше уваги звертати на подробиці, а Ви? Проте, якщо не акцентувати увагу тільки на презентованій роботі, то сам автор досить цікава людина. Мені подобається, коли відверто хтось може визнати помилку. У випадку письменника – це навчання на філології. Хоча мені здається, все так, як має бути.

Наостанок, пан Андрій згадав, що швейцарський письменник Педро Ленца, дізнавшись, що у Львові на презентації книги збирається цілий театр, і що серед аудиторії переважно студенти та студентки, сказав, що у наступному житті хотів би народитися українським поетом. Як після таких слів можна не любити Батьківщину чи просто думати про закордон?

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x