Хронічний вірусний гепатит В та вірусний гепатит С – «лагідний убивця»

Хронічний вірусний гепатит В та вірусний гепатит С – «лагідний убивця»

Вірусні гепатити – найпоширеніші та найпідступніші хвороби печінки. Часто інфекція не дає про себе знати, і людина, нею вражена, може певний період часу продовжувати жити повноцінним життям. Така особливість вірусу ще більше ускладнює ранню діагностику гепатитів, що є важливою умовою успішного лікування. Про це «Новій Добі» розповіла Лілія Загородня, лікар-гастроентеролог-дієтолог КНП «ПЧМЛ» ЧМР Гастроентерологічного відділення «Гепатоцентру».

Хронічний вірусний гепатит В та вірусний гепатит С – «лагідний убивця»

Вірусні гепатити – найпоширеніші інфекційні хвороби в Україні. Зараз епідемія вірусних гепатитів перебігає як прихована, і дані офіційної статистики не відображають її реальних масштабів. Високий рівень захворювання на гепатити В – зафіксована кількість хворих становить у середньому 7 осіб на 100 тисяч населення. Та реальна кількість хворих на гепатит в нашій країні, за науковими підрахунками, у 5-6 разів перевищує дані офіційної статистики. А носіїв вірусу гепатиту В понад мільйона осіб. Для порівняння: показники захворюваності на гепатит В у США та ЄС за останні роки не перевищують 1-3 особи на 100 тисяч населення завдяки впровадженню імунізації населення.
В Україні вакцинація новонароджених проти гепатиту В розпочалася у 2006 році. Але люди, які народжені до 2006-го року, не привиті, тому менш захищені від цієї хвороби.
Ще гірша ситуація з рівнем поширення гепатиту С, для якого притаманний безсимптомний перебіг із подальшим розвитком хронічного процесу у 80% пацієнтів. На хронічний гепатит С страждає близько 470 мільйонів громадян планети, і щорічно 600-750 тисяч осіб помирають унаслідок цієї інфекції. За оцінками даних ВООЗ, 57% випадків цирозу печінки і 78% випадків первинного раку печінки зумовлено вірусами гепатиту В і С. А вже зараз кількість хворих на гепатити В і С у світі в 14-15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, яка складає близько 42 мільйона.
Україна належить до країн із середнім рівнем розповсюдження гепатиту С – орієнтовно інфіковано близько 3 відсотки громадян, що становить майже 1,2 мільйона осіб. У нас офіційна реєстрація хронічного гепатиту С і В розпочалася лише з червня 2009 року. Тому повноцінна статистика на сьогодні відсутня.

Хронічні вірусні гепатити поступово прогресують з розвитком цирозу печінки і інвалідизації, призводять до зменшення тривалості життя. З іншого боку, переважна більшість інфікованих є особами працездатного та репродуктивного віку, що посилює негативний вплив прихованої епідемії вірусних гепатитів на соціально-економічний розвиток.
Основний шлях передачі гепатиту – через кров. Для вірусного гепатиту В провідне значення мають природні шляхи зараження – статевий, вертикальний (від матері до дитини – до 70%), штучні шляхи – уколи, стоматологічні маніпуляції, переливання крові та інші процедури. Щодо вірусного гепатиту С, то істотну роль відіграють немедичні штучні шляхи – прийом наркотиків внутрішньовенно, тату, обрізний манікюр, а також медичні маніпуляціі.
Найчастіше недужі на хронічний гепатит В нарікають на швидку втому, слабкість, нудоту, зниження апетиту, тяжкість та біль у правому підребер\’ї (що виникає внаслідок збільшення печінки), біль у суглобах. Класичні «печінкові» симптоми, характерні для більшості хвороб печінки, такі як пожовтіння шкіри та склер очей, свербіж шкіри, збільшення селезінки, поява «судинних зірочок», почервоніння долонь і стоп, трапляються переважно на пізніх стадіях хвороби.
Інфекцію НСV, яка спричиняє гепатит, називають «лагідним убивцею», адже вірус може існувати в організмі, попри добру роботу імунної системи, десятки років, не проявляючи себе. У середньому цироз печінки формується через 25–30 років з моменту інфікування і реєструється у третини пацієнтів. У хворих чоловічої статі, які зловживають алкоголем, цироз печінки формується швидше, ніж у жінок, які могли інфікуватись у молодому віці. У більшості хворих на гепатит С хвороба довгостроково протікає безсипмтомно і випадково виявляється при обстеженні.

Нерідкісні ситуації, коли гепатит в організмі людини лікарі виявляють випадково. Наприклад, часто ми, лікарі-гастроентерологи, маємо справу з таким обстеженням, як гастроскопія, за допомогою якої у стравоході хворого можуть виявити варикозне розширення вен. У такому разі хворий підлягає обов\’язковому обстеженню на вірусні гепатити, оскільки це розширення може бути ускладненням, що виникло на фоні основного захворювання (вірусного гепатиту).
Буває, що на УЗД, коли хворий звернувся з симптомами, які характеризують панкреатит чи холецистит, у заключенні, окрім ознак загострення хронічного панкреатиту чи холециститу, ми бачимо збільшення розмірів селезінки, підвищення ехогенності печінки, розширення портальної вени – це все є тривожними сигналами, що спонукають обстежити хворого і на вірусні гепатити. Також насторожує підвищення в крові таких показників, як АЛТ, АСТ, білірубіну, ГГТП, Тимолової проби, тробоцитопенія, зниження рівня загального білка.

Зараженню гепатитами можна запобігти, якщо бути обережним: використовувати особисті манікюрні набори, мати індивідуальні набори для татуювання, слідкувати за дотриманням санітарних норм при медичних маніпуляціях. Хворим, які вже нездужають на вірусний гепатит, лікарі добирають схеми лікування та пояснюють правила проживання в суспільстві, сім\’ї, режим харчування тощо.
Я як лікар-гастроентеролог-дієтолог раджу громадянам уникати ризику зараження там, де цього можна уникнути. Якщо з\’явилися вищезазначені симптоми, обов\’язково зверніться до лікаря. Не ігноруйте обстеження на вірусні гепатити, адже чим раніше ця недуга виявлена, тим успішніше її лікування. Хворим, які вже мають ці захворювання, прислуховуйтеся до порад лікаря щодо методів його лікування та попередження виникнення ускладнень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x