На колегії Департаменту освіти й науки обговорила питання якості освіти

На колегії Департаменту освіти й науки обговорила питання якості освіти

Питання якості шкільної освіти, результатів навчання учнів, ЗНО, державної підсумкової атестації випускників обговорили 18 листопада на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти. Про це «Новій Добі» повідомив Департамент освіти та науки Черкаської ОДА.

Засідання колегії Департаменту освіти й науки облдержадміністрації відбувалось за участі керівників відділів освіти районів та міст, завідувачів методичних кабінетів.

Своєрідною урочистою частиною заходу стало вручення медалі «За відродження України» представником ВГО «Країна» Володимиром Тичковим директору Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валерію Данилевському.

Відкриваючи роботу колегії, Валерій Вікторович означив тенденції освітньої галузі області в розрізі регіонів. Наголосив на необхідності заохочення педагогічних працівників, вихованці яких мають високі показники за результатами проведення ДПА, ЗНО. Також запропонував від імені колегії Департаменту звернутися до керівництва вищих навчальних закладів Черкащини з проханням надання преференцій вступникам, які мають значні досягнення на олімпіадах та конкурсах обласного рівня. Це дасть мотивацію дітям поглиблювати свої знання, що в свою чергу підвищить конкуренцію та якість знань.

Ректор обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Наталія Чепурна наголосила на важливості об’єктивного оцінювання успіхів учнів. Окремо розповіла про мобільну групу створену при ЧОІПОПП для допомоги вчителям, зокрема, для роз’яснення важливих питань освітньої галузі, методичного супроводу. Водночас Наталія Миколаївна закцентувала увагу керівників відділу освіти на формуванні методичних служб відповідно до потреб та реалій освітнього середовища.

Із доповідною запискою щодо якості освіти в загальноосвітніх навчальних закладах області, зокрема, у світлі упровадження Державного стандарту загальної середньої освіти виступила проректор з питань ЗНО та моніторингу якості освіти ЧОІПОПП Наталія Лісова.
Так, Наталія Іванівна зазначила, що одним із вагомих показників успішності учнів є результати зовнішнього незалежного оцінювання. У цьому плані було зазначено, що черкащини за загальним рейтингом мають результати вищі, ніж середні по Україні. Зокрема, було відзначено позитивну динаміку рівня якості загальної середньої освіти в сільській місцевості.

Окремо наголосила на необхідності проведення щорічних звітів керівників загальноосвітніх навчальних закладів по завершенню навчального року (червень — липень) перед педагогічними колективами, батьківськими комітетами, радами та піклувальними радами навчальних закладів про виконану роботу за рік. В умовах розвитку громадянського суспільства відзначила необхідність подальшого утвердження державно-громадської системи управління навчальним закладом, поєднання державного і громадського контролю за прозорістю прийняття й виконання управлінських рішень.

До обговорення тематики порядку денного колегії долучилися керівники відділів освіти та методичних кабінетів. Серед актуальних питань, що потребують доопрацювання було названо вдосконалення методики оцінювання навчальних досягнень учнів, зокрема, щодо приведення у відповідність фактичного рівня знань та здобутих оцінок. У цьому аспекті моніторинг якості освіти, належний кадровий потенціал, розвинена мережа позашкільної освіти (зокрема, залучення дітей з сільської місцевості), залучення дітей до креативного навчання, низький рівень текучості кадрів, запровадження сучасних ІКТ, профільне навчання в закладах названо чинниками позитивних результатів учнів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x