Пригоди «лопатки»

Пригоди «лопатки»

Законом від 1 березня 1918 року Центральна Рада передбачила випуск грошових знаків під назвою «гривні». Але поки нові знаки друкувалися у Берліні, для подолання грошового дефіциту було вирішено надрукувати тимчасовий випуск «знаків Державної скарбниці» номіналом 25 і 50 карбованців.

«Немає нічого довго тривалішого, ніж тимчасове». Втіленням цієї приказки стали 50 карбованців.

Проекти еталонного зразка білета виготовив художник А. Красовський. На аверсі банкноти зеленого кольору на фоні сітки з хрестоподібним малюнком, узятим з мотивів українських народних вишивок, розміщені дві символічні фігури: справа – селянина, що тримає у лівій руці лопату, зліва – селянки зі снопом пшениці та серпом. Обидві фігури – в українському національному одязі, навколо них – рослинний орнамент. Простір між фігурами заповнено малюнком у стилі українського бароко. Зверху розташовано герб України – тризуб. На зворотному боці у центрі розташовано картуш, всередині якого чоловічий і жіночий профілі. Вони символізують історичного попередника держави – козацьку Україну, і нову, відроджену державу.

За зображену лопату у народі 50 карбованців прозвали «лопаткою». Також їх називали «берізки» за рослинний орнамент, що оточує фігуру жінки, або «юрчики» – за підпис директора Державної скарбниці Х. Лебідя-Юрчика.

Хоча на реверсі було зазначено «За фальшування карається тюрмою», фальшивомонетники швидко навчилися підробляти купюру. Сприяло цьому й те, що вона не містила водяних знаків. Михайло Булгаков залишив цікаву згадку про 50-карбованцеві банкноти у романі «Біла гвардія» (мовою оригіналу):«Василиса оглянулся, как всегда делал, когда считал деньги, и стал слюнить крап. Лицо его стало боговдохновенным. Потом он неожиданно побледнел.

– Фальшування, фальшування, – злобно заворчал он, качая головой, – вот горе-то. А?

Голубые глаза Василисы убойно опечалились. В третьем десятке – раз. В четвертом десятке – две, в шестом – две, в девятом – подряд три бумажки несомненно таких, за которые Лебiдь-Юрчик угрожает тюрьмой. Всего сто тринадцать бумажек, и, извольте видеть, на восьми явные признаки фальшування. И селянин какой-то мрачный, а должен быть веселый, и нет у снопа таинственных, верных – перевернутой запятой и двух точек, и бумага лучше, чем Лебiдевская. Василиса глядел на свет, и Лебiдь явно фальшиво просвечивал с обратной стороны.

– Извозчику завтра вечером одну, – разговаривал сам с собой Василиса, – все равно ехать, и, конечно, на базар».

На «лопатках» можна часто побачити підписи або факсиміле. Інколи таких підписів та печаток на одній банкноті можна нарахувати до півтора десятки. Так їх власники засвідчували, що банкноти не є фальшивими, а у протилежному разі, зобов’язувалися їх прийняти назад чи обміняти на справжні.

Булгаков описує часи Гетьманату Скоропадського. Гетьман не лише не вилучив з обігу грошові знаки Центральної Ради, але й активно їх друкував. 50-карбованцеві банкноти дуже добре стали у нагоді в умовах дефіциту дрібних номіналів. У вересні 1918 року їх почали друкувати не лише у Києві, а й у Одесі. Відповідно банкноти київського випуску мали серії з літерами АК, одеського – АО.

Продовжила друкувати «лопатки» у Києві і Одесі й Директорія. Але внаслідок бойових дій, одеськікліше для друку 50-карбованцевих банкнот були втрачені. Денікінці захопили у Проскурові потяг, який перевозив скарбницю УНР, зокрема й кліше «лопаток». Потяг був відконвойований до Одеси, де білі налагодили, чи швидше, продовжили випуск українських грошей. В умовах грошового дефіциту та популярності цих банкнот у населення зображений на них тризуб «єдинонеділимців» не надто бентежив.Уряд УНР оголосив «лопатки» серії АО 210 і вище фальшивими.

Коли ж Одесу взяли червоні, їм до рук потрапила й друкарня з усім необхідним справним обладнанням. Друк «лопаток» був продовжений. Потім Одесу знову захопили денікінці, згодом – знову червоні. Друк грошей не припинявся. При цьому усіма властями дотримувалася сувора послідовність серійних номерів цих знаків.

Останній радянський випуск 50-карбованцевих банкнот зразка 1918 року проводився одеським губревкомом протягом зими-літа 1920 року. Ці банкноти мають серію АО від 236 до 250. При цьому роботи по виготовленню і випуску в обіг цих «лопаток» радянськими властями були здійснені без погодження з центральними органами влади. Тому після отримання кількох сигналів про те, що «Одесса печатает петлюровские карбованцы полусотки», центральні фінансові органи здійснили на одеські власті відповідний тиск, у результаті якого випуск «лопаток» у Одесі був припинений.

Під час радянсько-польської війни 1920 року на території, контрольованій польськими й українськими військами ходили ті ж грошові знаки, що й на території, підконтрольній червоним. Серед цих знаків були й «лопатки», зокрема й радянського випуску. У жовтні 1920 року, за місяць до відступу на територію Польщі, уряд УНР прийняв «Оповіщення №748 про гроші», яким, крім денікінських «лопаток», оголосив фальшивими й «знаки Державної скарбниці у 50 карбованців, які були випущені більшовиками».

Але червоні перейшли у наступ і це «оповіщення» не мало практичних результатів. Більше того, восени 1920 року грошові знаки номіналом 50 карбованців другого одеського радянського випуску були визнані законним платіжним засобом Галицької Соціалістичної Радянської Республіки, утвореної під час наступу червоних у ході радянсько-польської війни. Серед українських національних випусків поряд з «лопатками» Галревком визнав законними лише банкноти номіналом 10 карбованців. Їх теж з 1919 року червоні друкували із захоплених кліше.

Галицька РСР проіснувала недовго, вже через тиждень після декрету про грошовий обіг на своїй території вона припинила своє існування. Але історія обігу «лопаток» не завершилася. 50- і 10-карбованцеві банкноти радянського випуску мали обов’язковий обіг і приймалися закладами Нарбанку в усі вклади і при обміні на території УСРР увесь 1920 рік. Решта грошових знаків випуску українських національних урядів були у обігу лише між приватними особами. З обігу усі ці банкноти були вилучені у ході грошової реформи 1922 року.

Пригоди «лопатки»
Пригоди «лопатки»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x