П’ять фактів із життя Швеції: яка користь із гендерної рівності

П’ять фактів із життя Швеції:  яка користь із гендерної рівності

Швеція – це країна-лідер щодо реалізації рівності прав чоловіків і жінок. І хоча до ідеальної форми суспільства їм ще далеко, як критично заявляють самі шведи, досвід цієї країни варто брати до уваги. Яка ж користь із гендерної рівності?

1. Гендерна нерівність – це не лише про жінок
Чимало людей асоціює цю проблему лише із порушенням прав жінок, хоча насправді заручниками стереотипів стають і чоловіки. Найбільше проблема – це декретна відпустка. В Україні її традиційно бере жінка. У Швеції чоловіки мають можливість піти офіційно у таку відпустку ще з 1970-х років. Три місяці декрету закріплено виключно за кожним з батьків. Загалом же декретна відпустка на дитину − 480 днів. З них по 90 днів для кожного з батьків. Тобто якщо у декрет іде лише мати, то батькові 90 днів згорають. І навпаки. Але решту днів батьки можуть розподілити між собою як завгодно. Тобто батько в теорії може взяти від 30 до 390 днів.
− Україна та Швеція схожі у своєму історичному розвитку. В одних були козаки, в інших вікінги. І у обох народів була традиція, що поки чоловіки десь у поході, жінки мають чекати вдома і виховувати дітей. Аби позбутись цих стереотипів знадобились не одне століття. Рух за рівність прав чоловіків і жінок у Швеції розпочався ще у 1960-х роках. І сьогодні ми займаємось дослідженням відмінностей у сприйнятті проблеми гендерної нерівності на прикладах пострадянських країн та Скандинавії, результати будуть цікавими, − говорить науковець Гетеборського університету Ольга Сасункевич.

П’ять фактів із життя Швеції:  яка користь із гендерної рівності

2. Рівні можливості у виборі професії
Лише у 2017 році в Україні зняли заборону із 450 професій, де не можна було працювати жінкам, серед них пілот літака, водій поїзда метро, професії у сферах металообробки, електротехнічного і хімічного виробництва. Справа не у складності роботи, а у дискримінації за ознаками статті, кажуть фахівці. Адже держава має займатись створенням умов для роботи, а не їх обмеженням. Людина незалежно від статті має право на вибір. У Швеції, до прикладу, є навіть посада міністра з питань гендерної рівності, у його повноваженнях контроль за дотриманням рівних прав чоловіків і жінок у різних сферах життя. У країні діють також вісімнадцять центрів протидії дискримінації, куди люди можуть звернутись за допомогою.
− Боротьба проти дискримінації не припиняється десятиліттями. Змінюються лише ознаки, за якими дискримінують людей. Щороку за допомогою у наш центр звертається близько двох сотень людей. Послуги центру для них безкоштовні, − говорить фахівець Центру протидії дискримінації у Гетеборзі Марія Якобсон. − І якщо випадків гендерної нерівності у Швеції стає дедалі менше, то набирає обертів інша проблема – ісламофобія.

П’ять фактів із життя Швеції:  яка користь із гендерної рівності

3. Робота більш ефективна, коли у колективі є жінки
Гендерний баланс – це запорука ефективної роботи. У цьому переконані власники успішних компаній. Головний аргумент такий: якби у компанії працювали лише одружені сорокарічні чоловіки, то і товари б робили лише для одружених сорокарічних чоловіків. Різноманітність у віці, національності та гендері дозволяє команді працювати продуктивніше, а результати такої співпраці ефективніші.
− Стратегія управління персоналом у нашій компанії була створена в 2018 році. Ми охоплюємо різноманіття. Люди з різними досвідом бачать речі з різних точок зору. З кожним новим працівником ми розширюємо наше розуміння людської поведінки, − говорить Карін Русберг, НR-менеджер шведської компанії Semcon. − Ми завжди прагнемо мати інклюзивний робочий клімат, і всі працівники мають рівні можливості незалежно від статі, віку, національності, етнічного та культурного походження, релігії, інвалідності, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності чи інших фізичних або соціальних чинників.

П’ять фактів із життя Швеції:  яка користь із гендерної рівності

4. Жінки в якості експертів
За даними Global media monitoring project ще у 2015 році лише 16% політичних новин у світі – це новини про жінок і лише у 19% світових новин жінки виступають у ролі експертів. Ці показники покращились за останні 20 років, втім і досі не є рівними. У Швеції у кожному медіа намагаються слідкувати за збалансованістю щодо вибору експертів, ними мають бути як жінки, так і чоловіки, аби не створювати стереотипів щодо обмеженості тої чи іншої статі у певній сфері діяльності.
− Чоловіки все ще перебувають у більшості менеджерів та лідерів. Жінки менш імовірно, ніж чоловіки, приймати інтерв\’ю. Ми, як журналісти, маємо брати на себе відповідальність за оцінку новин та опитуваних людей. Розуміння цілих спектрів гендерної різноманітності у тій чи тій професії зробить наші матеріали більш грунтовими і цікавими для аудиторії, − говорить журналіст шведського радіо Анна Маріс.

П’ять фактів із життя Швеції:  яка користь із гендерної рівності

5. Гендерний баланс – ознака цивілізованого успішного суспільства
На сьогодні у Швеції жінки тут можуть обирати професію до душі без заборон, мати рівну із чоловіками зарплатню, займати керівні посади. Усе це нібито можливе і в Україні, бо у нашій державі повага до жінки і її ролі у суспільстві існує. Єдине чого бракує – розуміння важливості проблеми і власне самого гендерного балансу, без якого неможливий розвиток цивілізованої країни. Адже, кожна людина має право обирати як прожити своє життя і мати можливість бути сприйнятим соціумом, а не засудженим чи зацькованим за свій вибір. Тож найголовніше − не забувати, що жінки – це рівно половина успіху для розвитку країни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x