Швеція починає і закінчує

Швеція починає і закінчує

Ми щоденно користуємося банкнотами. Але усе частіше розраховуємося платіжними банківськими картами. І частка безготівкових розрахунків швидко зростає, насамперед у країнах з розвинутою економікою. Так, у Єврозоні кількість готівки, що перебуває в обігу, скоротилася до 10 % ВВП. У Швеції ж частка готівкових грошей скоротилася до рекордного 1 % об’єму економіки.

Швеція починає і закінчує

Колись Швеція також була на вістрі фінансових інновацій. 1661 року Стокгольмський банк почав випускати паперові грошові знаки. Вони мали назву «Кредитив Седелс». Їх особливістю було те, що перші банкноти випускалися без номіналу – він вписувався рукою. Далі стали випускати банкноти з фіксованих номіналом у ріксдаллерах спеціє і даллерах срібною і мідною монетою.

Причиною такого революційного кроку стало те, що шведському королю був потрібен кредит, і голова Стокгольмського банку, замість того, щоб видавати позику монетами, вирішив надрукувати кредитні папери, які стали називати паперовими даллерами. Кілька років по тому виявилося, що держава не повернула банку позику і банк був змушений додрукувати паперових грошей, які вже не були забезпечені дорогоцінним металом. З цієї причини банк у 1668 році збанкрутував, а його засновник і ідеолог запуску паперових грошей – Юхан Пальмструк – отримав довічне ув’язнення.

У той час було не лише незвично, а й невигідно вести розрахунки паперовими грошима. Але ініціатива шведів була підхоплена іншими європейськими країнами та їх колоніями, які зрозуміли вигоду кредитних білетів. До 1690 року відноситься перше зафіксоване використання паперових грошей в англійській колонії Массачусетс. 1694 року банкноти стала друкувати Англія, 1965 – Норвегія, 1701 – Франція, 1713 – Данія, 1746 – італійські держави, 1759 – Австрія, 1769 – Росія і т.д.

Але Швеція, яка першою у Європі стала використовувати паперові гроші, швидше за все, стане першою країною світу, яка відмовиться від готівкових грошей – монет і банкнот, взагалі.

Більшість мешканців Швеції вже відмовилися від готівки. Зокрема, у віковій групі 18-24 років 95 % усіх купівель здійснюються лише електронно. Процес відмови від готівки значно прискорився, коли уряд дозволив бізнесу відмовлятися приймати її у якості оплати за товари і послуги. Сьогодні у цій країні будь-який магазин, заклад харчування чи побутового обслуговування і навіть банк може повісити на вході оголошення про те, що не приймає готівку. Навіть величезна торгова мережа IKEA розглядає питання повного переходу на безготівкові розрахунки. Наприклад, адміністрація одного з магазинів мережі з міста Евле вирішила відмовитися приймати банкноти і монети, коли підрахувала, що у місті лише 1,2 особи з 1000 платять готівкою, у той час як зберігання та інкасація банкнот і монет вимагає часу і витрат. За її підрахунками, 15 % робочого часу співробітників витрачалося на задачі, пов’язані з обігом готівкових грошей. Вже кілька тисяч мешканців Швеції вживили собі під шкіру чіпи для оплати, щоб жестами оплачувати незначні покупки, наприклад, розраховуватися за проїзд у громадському транспорті.

Королівський банк Швеції констатує, що з урахуванням останніх трендів остання банкнота надійде у банк 2030 року. Паперові гроші відходять у історію. Залишилося зовсім недовго.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x