Музей Корсунського педколеджу – особлива навчальна аудиторія

Музей Корсунського педколеджу – особлива навчальна аудиторія

До найстаріших навчальних закладів на теренах Черкащини належить Корсунь-Шевченківський педагогічний коледж. Йому вже 92 роки. Пройдено шлях від Вищих педагогічних курсів до педучилища і коледжу, набуто колосальний досвід підготовки педагогічних кадрів, про що свідчать імена титулованих випускників. Серед них – вчені зі світовими іменами Іван Підоплічко, Олександр Кришталь, Никифор Костриця, Андрій Катренко, Іван Гибало, 10 докторів наук та близько 30 кандидатів, заслужені вчителі і заслужені працівники освіти, автори навчальних програм і підручників.

Про керівників і викладачів, які десятиліттями формували стиль і авторитет навчального закладу, про успішні, а часом драматичні долі випускників розповідає музей педагогічного коледжу. У його документах, фотографіях, особистих речах ніби спресована майже столітня історія. Тут витає особливий дух – високої інтелігентності і такої ж високої відповідальності людей, які обрали собі педагогічне поприще.

Музею цієї осені виповнилося 40 років. З цієї нагоди 24 листопада відбулися урочистості. Їх провели в районному будинку культури, адже зал мав вмістити і нинішніх 530 студентів та більше сотні викладачів, і численних ветеранів коледжу та колишніх випускників.

Перед цим ветеранів привітала за чашкою чаю в бібліотеці вихованка коледжу, а нині кандидат філософських наук і його директор Людмила Семененко. Провели екскурсію, під час якої акцент зробили на оновленій і доповненій сучасними матеріалами частині експозиції. Добрим словом згадали нині покійного завідувача музею Олександра Лазаренка, який у 2013 році провів масштабну реекспозицію у зв’язку з підготовкою до 90-річчя коледжу.

– Наш музей вважаємо навчальною аудиторією, причому особливою, – підкреслює директор коледжу Л.М.Семененко. – Посвячення в студенти починаємо завжди з екскурсії до нього. Це допомагає студентам з перших днів усвідомити традиції коледжу, пройнятися тією гордістю за перебування в його стінах, з якою йшли життям попередні покоління випускників. Це – важливий центр виховної роботи. Екскурсоводами музею працюють студенти. Чимало з них свої наукові роботи виконують на його матеріалах. Дехто знаходить на стендах фотографії своїх батьків, дідів чи бабусь – це також важливо, адже найкращі педагоги саме ті, хто виріс у вчительських династіях. Ось чому бережемо музей і пишаємось ним.
На урочистих зборах з нагоди 40-річчя музею мова йшла про славну історію коледжу та його викладачів і випускників, про все те, що й сьогодні робить навчальний заклад престижним і авторитетним.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x