Черкаська земля – найдорожча в Україні

Черкаська земля – найдорожча в Україні

За даними Держгеокадастру, саме черкаські ґрунти визнано найдорожчими в Україні. «Нова Доба» поцікавилася в експертів, як змінилася ціна на землю за останні двадцять років, чому наші ґрунти оцінюються так високо, що змінить відміна мораторію на продаж та чи потрібен Закон «Про збереження ґрунтів»… Усе найцікавіше щодо земельних питань читайте на сайті \”Нової Доби\”.
.
Черкаська земля – найдорожча в Україні
Роман Карманнік,
директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі ЧОДА
:

– Поки мораторій на продаж землі не скасовано, говорити про перспективи земельного ринку досить важко. Звісно, найвища ціна в Україні свідчить про високу якість Черкаських ґрунтів. Відповідно, на цій землі можна виростити більше продукції, яка буде якіснішою. Це відкриває непогані перспективи для Черкащини.
Та все ж, гадаю, коли земля з’явиться у вільному продажу, її вартість зросте. На якісний продукт, як правило, високий попит, що й формує ціну.

Черкаська земля – найдорожча в Україні
Ігор Колодка, директор
Департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації
:

– Не помилюся, якщо скажу, що черкаська земля найкраща не лише в Україні, а й у всьому світі, – говорить Ігор Колодка. – Тож не дивно, що вона має і відповідну вартість. На зростання вартості земель впливає багато чинників, але чи не найголовнішим є те, що зростає розмір прибутку, який може дати ця земля господарю. Скажімо, якщо років 15 тому ми отримували 50 центнерів кукурудзи з гектара, то це вважалося добрим урожаєм. Сьогодні ж фермери застосовують методи і засоби, які дозволяють отримати 100 центнерів, навіть більше. Важливим чинником є також вплив законів ринку. Чим більші врожаю вдається отримати фермеру, тим більше він може сплатити власнику паю, і тим більша вірогідність, що цей власник не віддасть свою землю іншому, більш успішному конкуренту. Якщо раніше він отримував один відсоток від вартості паю, то тепер 4,5, а дехто платить уже й 7. Таким чином, зростає плата за пай, а з нею – і вартість землі. А чим більше відсотків платять пайовику, тим більше сплачують державі податків. Тож сьогодні всі зацікавлені в тому, щоб орендар працював і платив більше.
Щоправда, існує одна небезпека, яку можна усунути лише на державному рівні. Така гонитва за врожай призводить до того, що деякі орендарі використовують технології, що виснажують ґрунт. Саме тому конче необхідно якомога швидше прийняти закон про збереження ґрунтів, обумовлюватиме правила використання ґрунтів, застосування сівозмін тощо.

Черкаська земля – найдорожча в Україні
Володимир Мельник, головний агроном СТОВ ім. Ватутіна, що на Звенигородщині:

– Ціну землі визначає її якість: що можемо виростити на цій землі та в якій кількості. На Черкащині більшість ґрунтів – чорноземи, які цінуються в усьому світі найвище, адже трапляються не так часто.
Звісно, якість чорноземів теж може різнитися, і це безпосередньо впливає на ціну. От, приміром, маємо паї на два з половиною гектари і на три. Але за їхню оренду платимо однаково, адже в першому випадку земля більш родючіша, тож і урожай на меншій площі не поступається тому, що на трьох гектарах.
Щоправда, останніх років п’ятнадцять родючість земель починає суттєво знижуватися. Причина – неправильне господарювання. Нині сільгоспвиробники здебільшого використовують мінеральні добрива, натомість органічні майже не вносяться. Це призводить до закислення ґрунтів, знижується рівень родючості. Через десять років такого «господарювання» земля практично перестає родити. Якщо сільгосппідприємство – таке, як наше, крім рослинництва, займається ще й тваринництвом, то ситуація на орендованих полях хороша. Та, на жаль, таких господарств лишилося небагато.
За кордоном тенденції абсолютно інші. Мав змогу свого часу попрацювати на аграрному підприємстві в Німеччині. Там про чорнозем можуть лише мріяти: земля слабородюча, в перемішку з камінням. Обробляти її непросто, але, дотримуючись усіх технологій з використання добрив та засобів захисту рослин, там збирають не гірші врожаї, ніж ми на своїх надродючих ґрунтах. Шкода, що багато підприємств так і не навчилися господарювати як слід. Та й державна політика цьому не сприяє. Адже ціни на паливо, техніку зросли в рази, а вартість продукції лишилася практично незмінною. Тож про який розвиток і технології тут може йти мова?..

Черкаська земля – найдорожча в Україні
Азер Мірзоєв, в. о. начальника Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області:

– Нормативна грошова оцінка (НГО) здійснюється окремо для орних земель, земель під багаторічними насадженнями, природними сіножатями й пасовищами. НГО проводять юридичні особи – суб’єкти господарювання, які мають у своєму складі двох сертифікованих інженерів-землевпорядників.
Нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні й даруванні земельних ділянок згідно з законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського й лісогосподарського виробництв, вартості земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, а також при розробці показників і механізмів економічного стимулювання раціонального використання та охорони земель, – роз’яснив Азер Мірзоєв. – Для визначення нормативної грошової оцінки земель сільськогос­подарського призначення враховується кількісна і якісна характеристика земель, зокрема бонітування ґрунтів і рентний дохід, який створюється під час виробництва зернових культур.
За словами Азера Мірзоєва, одна зі складових економічної оцінки земель – це бонітування ґрунтів, яке проводиться за 100-бальною шкалою. Бал бонітету ґрунту – показник якості ґрунтів, їхньої продуктивності. При загальному бонітуванні враховують такі основні показники, як запаси гумусу в метровому шарі, запаси продуктивної вологи в метровому шарі, вміст рухомих форм фосфору й обмінного калію в орному шарі ґрунту.
Завдання бонітування – дати порівняльну кількісну оцінку ґрунтів і рівня потенційної родючості, тобто показати, наскільки один ґрунт кращий чи гірший за інший і придатний для вирощування сільськогосподарських культур.
– Саме під час таких досліджень було встановлено, що на Черкащині найродючіший чорнозем, а це, звісно, впливає на вартість землі, – зазначив керівник Держгеокадастру області. – Найвищий бал бонітету ґрунту саме на Чорнобаївщині. Тож, оскільки це одна зі складових нормативної грошової оцінки землі, вартість землі в цьому районі найдорожча.
НГО земель сільськогосподарського призначення, проведена станом на 01.07.1995, підлягає індексації станом на 01.01.2015 на коефіцієнт 3,997. До того ж, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.2011 №1185 з 01.01.2012 року, до нормативної грошової оцінки ріллі застосовується ще коефіцієнт 1,756.

Черкаська земля – найдорожча в Україні
Тетяна Ляшенко, директор СПОП «Відродження»:

– Первинна оцінка землі проводилась іще в 1995 році. Тоді найдорожчою було визнано землю в Черкаській, Полтавській та Вінницькій областях. Натомість земля, скажімо, на Сумщині чи Чернігівщині втричі дешевша. Так, за паї там платили по 200-300 гривень за гектар, тоді, коли в нас уже пайовики отримували по 1, 5 тисячі. Звісно, раніше, коли був зовсім інший клімат, ми сильно відрізнялися, скажімо, від посушливого Херсону, який лежить у степовій зоні. На сьогодні клімат змінюється. Літо дуже сухе, взимку майже немає снігу, тож ґрунту не вистачає вологи, і Черкащина теж тепер від зони лісостепу переходить у степову зону. Тому землю варто було б переоцінити, оскільки її родючість вирівнюється і стає приблизно однаковою. Тим більше, що на інших ґрунтах вирощують не менш успішно певні сільськогосподарські культури, скажімо, сою, яка є досить рентабельною.
Ми намагаємося не зловживати такими культурами, які «витягують» поживні речовини з землі, як, наприклад, соняшник. Звісно, робимо сівозміну, намагаємося сіяти більше пшениці й ячменю. Щороку здійснюємо експертизу за кордоном – у Франції чи Америці. Те ж саме роблять і наші сусіди. За результатами експертизи я б не сказала, що якість землі погіршилась, адже ми контролюємо вміст гумусу, мікро- та макроелементів. Задля підвищення родючості ґрунтів вносимо гній щороку, який отримуємо з відходів тваринницької ферми.

Черкаська земля – найдорожча в Україні
Черкаська земля – найдорожча в Україні

Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x