Рушники козацьких земель України – на виставці

Рушники козацьких земель України – на виставці

3 березня у залі виставок Бібліотеки Консисторії Української Православної Церкви США у Сомерсеті, Ню-Джерзі, відкрилася виставка «Рушники козацьких земель України», яку підготували Український історично-культурний центр та колекціонери Юрій Міщенко та Наталя Павленко. Виставку доповнили ікони з постійної колекції Музею ім. Патріярха Мстислава при Українському історично-культурному центрі (дар Давида Добоша).
На відкритті промовляли директор Центру Наталя Гончаренко, Юрій Міщенко та Наталя Павленко. У залі представлено 100 рушників ручної роботи з Центральної України – Полтавщини, Черкащини, Чернігівщини, Київщини та Сумщини.

Юрій Міщенко зазначив, що виставку рушників присвячено 5-ій річниці Революції Гідности та пам’яті її численних героїв. Він також підкреслив збереження традиції використання рушників у церемоніях Української Православної Церкви і висловив вдячність Наталії Гончаренко, Михайлові Андрецю та Оксані Пасакас за участь у приготуванні виставки.

Про українські рушники розповідає брошура, видана до цієї виставки. Йдеться про орнаментальне оздоблення і символізм зображень на рушниках, техніку виконання, збереження рушників в музеях України.

Від сивої давнини і до наших днів, в радості і в горі, рушник – невід’ємна частина народного побуту. Він служив оберегом оселі українців, був скатертиною і вузликом, де зберігали харчі, закутником і божником. Ним піднімають перший сволок, коли будують хату, накривають хліб на столі, паску і крашанки, які несуть до церкви, хлібну діжу. Без рушників неможливі шлюб і весілля. На рушниках опускають домовину до могили.

На Полтавщині, Черкащині, Київщині, Чернігівщині та Слобожанщині побутували рушники, основу композиції яких становило так зване «Світове дерево». Такі рушники мали довжину близько двох метрів. На Київщині поряд із Деревом розміщувалися зображення голубів, півнів. Для рушників Чернігівщини були типовими зображення «орликів» та «шуликів». Поряд з рушниками з червоними рослинними узорами побутували рушники, вишиті білою ниткою, які використовувались у піст і жалобу. Орнаменти таких рушників були геометричними або рослинними. Білі рушники доповнили також рушники, вишиті вирізуванням.

Подільський рушник побутує у Вінницькій та Одеській областях. Рушники тут вужчі і коротші, ніж у Центральній Україні. Вишивають подільський рушник вовняними нитками по конопляному домотканому полотну.

На початку 1990-их років у Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького професор Світлана Кетова заснувала музей українського рушника, в експозиції якого виставлено понад 500 вишитих рушників з Подніпров’я. Багаті зібрання рушників збережено в музеях Києва, Чернігова, Полтави, Переяслава та інших. Численні рушники зібрав свого часу Володимир Коваленко, який влаштував етнографічний музей в древньому Успенському соборі Канева, щоб зберегти цю унікальну споруду від руйнування. Він показував мені прадавній рушник, який виявив у сільській хаті, де господарка його вживала до витирання столу. Чимало таких скарбів ще є по селах. Частину їх представлено на виставці, яка діятиме до 31 серпня.

Рушники козацьких земель України – на виставці
На відкритті виставки промовляє директор Центру Наталя Гончаренко. (Фото: Лев Хмельковський)

Рушники козацьких земель України – на виставці
Колекціонери Юрій Міщенко та Наталя Павленко. (Фото: Лев Хмельковський)

Рушники козацьких земель України – на виставці
Студенти семінарії св. Софії на виставці. (Фото: Лев Хмельковський)

Рушники козацьких земель України – на виставці
Виставка зацікавила багатьох шанувальників народного мистецтва. (Фото: Михайло Андрець)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x