Головні емоційні потреби подружжя в сім\’ї: «місце спокою» і «захищеність»

Роздум шостий із серії «Що таке любов»

В одній із попередніх статей ми говорили про фізіологічні відмінності чоловіків і жінок. Поговорімо зараз про психологічні відмінності. Адже саме вони визначають наші основні емоційні потреби в родині.

Як правило, чоловіки більш скупі в прояві почуттів, ніж жінки, більш амбітні, їхня самооцінка надто залежить від успіху в кар\’єрі. Іншими словами, у чоловіка є потреба бути успішним, реалізованим, затребуваним ПОЗА ДОМІВКОЮ; бути «добувачем» і «завойовником».

Жінка, як правило, знаходить основну реалізацію В СІМ\’Ї. У неї є потреба усвідомлювати, що вона – дружина, мама, можливо бабуся чи тітонька, яка всім потрібна і яку люблять, поважають і цінують. Це сімейне щастя повноцінно не замінять ні гроші, ні успішна кар\’єра, ні подорожі, ні велика кількість речей.

Отже, озвучимо дві важливі думки:
– Яких би висот не досягла жінка в кар\’єрі – якщо вдома її не чекає любляча родина, вона не відчуватиме себе щасливою.
– Як би не любили і не пестили чоловіка в колі сім\’ї, він не буде щасливий, якщо не має роботи (бізнесу, ремесла), де реалізовує свій потенціал.

Оскільки основна сфера відповідальності жінки – сім\’я, вона наділена здатністю «вити гніздо» (створювати затишок – іноді навіть з «нічого» або ж з «підручних засобів»), дарувати близьким тепло, прийняття, любов (тобто будувати емоційні зв\’язки).
Оскільки основна сфера відповідальності чоловіка – його робота (творення чогось важливого для суспільства, а також відповідальність за забезпечення своєї родини), він наділений здатністю витримувати сильний тиск, що приходить ззовні. Тому в одній і тій же стресовій ситуації (яка трапляється поза домівкою) жінка виявляється повністю деморалізованою, а чоловік завдяки природній «товстошкірості» і прагматичності швидко знаходить рішення.

(Звичайно, є винятки, які ми тут розглядати не будемо: іноді жінки мають «чоловічий» характер, а деякі чоловіки дуже емоційні і зовсім не амбітні.)

Як же чоловікові і жінці побудувати сильні взаємини, якщо вони настільки різні за психологічним устроєм? Та за тим же принципом, який ми вже озвучували: відмінності мають збагачувати, а не ранити і розділяти. Потрібно знати, чого потребує душа нашого супутника життя, і задовольняти ці потреби.

Коли чоловік приходить додому після важкого робочого дня, де він «в поті чола» відвойовував «місце під сонцем» для себе і своїх близьких, він має потребу розслабитися, відпочити, насолодитися душевним спокоєм. У домівці, в колі сім\’ї, йому необхідно відновити свої емоційні сили (навіть більше, ніж фізичні), тобто – йому необхідно мати в будинку МІСЦЕ СПОКОЮ.
Тому не зустрічайте його докорами, не вивалюйте з порога на його голову проблеми дітей у школі і не вручайте відро для сміття. Дайте йому «віддихатися», нагодуйте, а вже потім спокійно вирішуйте життєві питання.

Жінка, як правило, емоційно «роздаровує» себе близьким, щоб їхнє життя було комфортним. Основна емоційна потреба самої жінки у власному будинку – це ЗАХИЩЕНІСТЬ. Без неї жінка не може відновлювати свої сили і не може бути щасливою.
Хочеться звернути увагу чоловіків на те, що «захищеність» – це не високі паркани, не гроші, не «шмотки», не машини. Це – щире прийняття власної дружини як особистості, зацікавленість в її особистісному розвитку, відношення до неї як до партнера по життю, повага (навіть якщо вона тільки домогосподарка), емоційна підтримка.

Дорогі жінки! Якщо ви не створюєте в будинку місце спокою для свого чоловіка, якщо домівка для нього – постійне поле бою і виснажливий стрес, зрозумійте: ви не любите свого чоловіка (навіть якщо при цьому ви прекрасна домогосподарка і у вас із чоловіком регулярний секс).
Дорогі чоловіки! Якщо ви постійно принижуєте гідність своєї дружини – ви її не любите (навіть якщо обвішали її діамантами і возите на курорти).

(Далі буде)

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x