Найуразливішими до запалення легень є люди похилого віку

Найуразливішими до запалення легень є люди похилого віку

Пневмонія (або запалення легенів) – важке захворювання, при якому уражаються одне або обидва легені. Ще кілька десятків років тому, коли не було відкрито пеніцилін, від запалення легенів вмирала третина хворих. Сьогодні в медицини набагато більше можливостей, однак ця хвороба залишається однією з найбільш небезпечних.
Щоб убезпечитися від захворювання або хоча б мінімізувати його вплив на організм, потрібно вживати профілактичних заходів і отримувати правильне лікування. Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

– Кінець осені й початок зими – це якраз ті періоди, коли захворюваність на пневмонію набуває найбільшого розмаху, – розповідає головний позаштатний терапевт Департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Володимир Казмірук. – За останніми даними, нині цей показник на Черкащині становить 40 осіб на 10 тисяч населення. Звісно, в межах області ця цифра не надто велика, але це є слабкою втіхою для самих хворих.
За словами лікаря, класичними симптомами запалення легень є підвищення температури в межах від 37 до 39,5 градусів. Хворого турбує задишка, виділення мокротиння, кашель. У деяких випадках при кашлі наявні кров’яні виділення (прожилки крові). Найчастіше при запаленні легенів хворого турбує біль у грудях, особливо при глибокому вдиху. Як правило, біль відчувається в тій ділянці, де розташовується основне вогнище запалення.

У разі найменших підозр на наявність в організмі цього небезпечного захворювання необхідно звертатися до лікаря. Самолікування в цьому випадку може лише затягнути хворобу, оскільки без антибіотиків вилікувати захворювання легень неможливо. Причому в кожному окремому випадку медпрепарати і їхнє дозування можуть бути різними, оскільки причиною запального процесу в легенях можуть бути бактерії, грибки або віруси.

– Особливо небезпечною є хвороба, що має вірусне походження, оскільки вона може поширюватися повітряно-крапельним шляхом, – відзначає Володимир Іванович. – Також хотілося б звернути особливу увагу власників кондиціонерів. Збудники пневмонії часто збираються у великій кількості в брудних фільтрах охолоджувачів повітря. Найвразливішими до запалення легень є люди похилого віку, пацієнти з серцево-судинними патологіями, а також люди, які мають цукровий діабет або хронічні захворювання легень. Їм потрібно бути особливо уважними в осінньо-зимовий період і неухильно дотримуватися відповідних рекомендацій лікаря.

Практично всі профілактичні заходи, які допоможуть убезпечитися від запалення легень, пов’язані з загальним зміцненням організму і підвищенням імунітету.
– Профілактика захворювань на пневмонію подібна до тих, що рекомендуються для убезпеченні від ГРВІ та грипу, – пояснює головний терапевт області. – Найголовніше – це стійкість організму до цих захворювань. Поради щодо його підвищення в цьому випадку, як то кажуть, класичні. Необхідно вести здоровий спосіб життя, налагодити раціональне збалансоване харчування, забезпечити організм помірним фізичним навантаженням. Також у нагоді стануть найрізноманітніші види загартовування: обтирання, обливання, моржування тощо. Словом, людина повинна вести здоровий спосіб життя, щоб протистояти цим викликам навколишнього середовища.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x