На Черкащині започаткували Фестиваль Писанки

Черкаська земля багата на ідеї та сильна у прагненні об\’єднати націю і зберегти духовні цінності. Напередодні Великодня в селищі Мокра Калигірка, що на Кам\’янщині, за ініціативи голови Мокрокалигірської громади Вікторії Пипи, влаштували барвистий \”Фестиваль Писанки-2019\”.

17 об\’єднаних територіальних громад Черкащини завітали на подію, аби вразити гостей фестивалю креативом, талантами, народним мистецтвом, шануванням традицій та яскравістю місцевих обрядів. Ще спозаранку Мокрокалигірський сільський парк – пам\’ятка садово-паркового мистецтва почав перетворюватися на казкову країну розмаїтих писанок та дерев-добробуту. Яких писанок тут тільки не було: їстівні, декоративні, металеві, дерев\’яні, глиняні, паперові, пластикові, плетені, писанки-витинанки, писанки-вишиванки, писанки з бісеру, з фарфору, з пап\’є маше, пустотілі та справжні – символи плодючості та зародження життя.

– Писанкарство, як вид мистецтва, поширений у багатьох народів світу. З писанками і крашанками пов’язано безліч легенд, повір’їв, звичаїв, традицій, обрядів, – наголошує голова Мокрокалигірської ОТГ Вікторія Пипа.

За словами пані Вікторії, ідея \”Фестивалю писанки\” з\’явилася після відвідин Закарпаття, саме тоді виникло бажання створити таку подію на Черкащині та започаткувати нові традиції для об\’єднаних територіальних громад.

– Всі дуже перейнялися ідеєю та відповідально поставилися до організації: Суха Калигірка змайструвала коване яйце, створили дерево достатку, активно долучилися Мокрокалигірська та Ярошівська школи, дитячі садочки, старостати, будинки культури, – з гордістю ділиться Вікторія Пипа. – Я думаю, що нинішній фестиваль, дасть початок низці заходів на рівні об\’єднаних територіальних громад Черкаської області, оскільки дійство у такому форматі на рівні ОТГ відбувається вперше на Черкащині.

Життя на \”Фестивалі Писанки-2019\” вирувало: народні майстри проводили майстер-класи та демонстрували свої вироби, мистецькі колективи розважали гостей піснями, танцями та театралізованими дійствами, кулінари пригощали смаколиками, а від оздоблення презентаційних локацій громад перехоплювало подих.

Саме тут свої майстер-класи та кулінарні витвори представляли викладачі та учні Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти у Черкаській області, візит до якого залишив найпозитивніші враження. Цей заклад був створений у 2016 році з метою оптимізації мережі професійно-технічних навчальних закладів та забезпечення зростаючих потреб економіки Катеринопільського, Звенигородського і Шполянського районів у висококваліфікованих робітничих кадрах сільськогосподарського та загальноекономічного напрямків.

– Наразі ми маємо понад 800 випускників нашого закладу, – зазначив директор БРЦП Станіслав Кошолап. – Найбільшим попитом користуються технічні спеціальності аграрного напряму, електрозварювального та кухарського.
Сьогодні приміщення центру вражає якісним ремонтом, новим сучасним обладнанням, вкомплектованими лабораторіями, світлою затишною актовою залою, навчальними класами з мультимедійними дошками та авторськими художніми розписами відповідно до предмету, що вивчається у стінах того чи іншого кабінету. Поряд із будівлею багатопрофільного центру професійної освіти висадили 150 саджанців фруктових дерев. Такий сад безперечно стане окрасою Мокрокалигірської громади. Не дивно, що торік цим навчальним закладом зацікавилися італійці та, не гаючи часу, представник професійної італійської школи \”Манфредіні\” Мірко Падован підписав із директором регіонального центру професійної освіти Станіславом Кошолапом угоду про співпрацю. Вже найближчим часом розпочнуться міжнародні обміни для студентів і викладачів, адже школа в Італії теж спеціалізується на підготовці фахівців технічних спеціальностей.

Окрім фахових досягнень, БРЦПО пишається своєю футбольною командою, яка під час нашого візиту брала участь у турнірі з футболу, що проходив у межах Фестивалю Писанки. Футбольні протиборства на березі мальовничого озера зібрали чимало фанатів цієї гри та запеклих вболівальників. Протягом запеклої спортивної боротьби не обійшлося і без незначних травмувань, але постраждалі футболісти невідкладно отримали першу медичну допомогу, адже Мокрокалигірська громада має свій пункт швидкої медичної допомоги і автомобіль напоготові чатував біля місця проведення фестивалю.

У день фестивалю випала нагода зазирнути у спортивний комплекс, неподалік футбольного поля, реконструкція якого добігає завершення. Зважаючи на побачене, вже зовсім скоро жителі громади зможуть влаштовувати спортивні змагання у новій спортивній залі, а сучасні тренажери чекають на тих, хто вірить, що в здоровому тілі, здоровий дух. Крім цього, у Мокрій Калигірці функціонує реабілітаційний центр для учасників АТО з сучасним обладнанням, відкритий в амбулаторії загальної практики сімейної медицини після створення громади. Наразі Мокрокалигірська об’єднана територіальна громада відповідально стоїть на варті здоров\’я своїх жителів.

Безперечно вартий уваги і причепурений оновлений дитячий садочок у сусідньому селі Суха Калигірка, де 15 місцевим дітлахам комфортно, оскільки раніше садочок перебував у майже сторічній будівлі. Сьогодні у дитячому садочку настільки по-домашньому затишно, що виникло непереборне бажання повернутися у дитинство.

Візит журналістів на Фестиваль Писанки-2019 у Мокрокалигірській об\’єднаній територіальній громаді, який ініціював Черкаський Центр розвитку місцевого самоврядування, пройшов досить активно та натхненно, адже бути свідками відродження традицій, розвитку села та успішного впровадження нових ініціатив вселяє надію у позитивні зміни та у світле майбутнє країни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x