Як правильно відпочивати й уберегтися від кліщів

Як правильно відпочивати й уберегтися від кліщів

Стати жертвою кліщів можна з весни й до пізньої осені. Укус іксодового кліща може викликати запалення й алергічну реакцію. Окрім цього, кліщі здатні передавати збудників кліщового вірусного енцефаліту (КВЕ), кліщового бореліозу (хвороба Лайма) й низки інших важких інфекційних захворювань. «Нова Доба» про це дізналася в управлінні охорони здоров’я ЧОДА.
Іксодові кліщі широко поширені в змішаних лісах, але зараз їх можна побачити й на садових ділянках, і в дачних селищах, зелених зонах міст, у парках і скверах. Особливо багато їх на лісових галявинах, у чагарниках по берегах струмків, на узбіччях лісових доріг і стежок.
Хоча іксодові кліщі дуже небезпечні для людини, їхня наявність у лісі зовсім не привід відмовлятися від прогулянки чи відпочинку на природі. Просто потрібно знати, як захиститися від кліщів.

Правила безпечного відпочинку:

1. Збираючись до лісу, треба одягатися так, щоб кліщ не зміг проникнути під одяг. Для прогулянок на природі одягайте головний убір, світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів. Обробіть одяг спеціальними акарицидними й репелентними засобами, які вбивають або відлякують небезпечних комах.
2. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе й своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте шию, пахви, вушні раковини, волосисту частину голови, оскільки кліщі зазвичай вибирають ділянки з ніжною, тонкою шкірою.
3. Якщо ви плануєте більш ґрунтовний відпочинок у лісі, табір найкраще розташувати на косі з великої гальки або піску, у крайньому разі – на глинистому пагорбі. Якщо можливо – розвести багаття між наметом і лісом, скласти рюкзаки недалеко від багаття з боку лісу.
4. Після прогулянки одяг треба витрусити, а ще краще – випрати. Не рекомендується класти його на ліжко чи диван – кліщ може перелізти.
5. Обстежте домашніх тварин, перш ніж впускати їх до хати. Ще краще – придбайте спеціальні нашийники й з весни одягайте їх на домашніх улюбленців. Це допоможе врятувати від вірусних захворювань і тварин, і вас.
6. Будьте пильними: кліщів можна занести в будинок з лісовими квітами, грибами, ягодами. У період весняної активності паразитів, уважно оглядайте зірвані в полі квіти чи зібрані в лісі ягоди й гриби. На них кліщ може жити протягом 3 днів.
7. Збираючись у регіони, де відзначені випадки зараження кліщовим вірусним енцефалітом, зробіть профілактичне щеплення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x