На Чигиринщині хочуть побудувати пташники «Нашої ряби»

На Чигиринщині хочуть побудувати пташники «Нашої ряби»

Про це повідомляють представники Народної ради Чигирина.
«Просимо всіх небайдужих допомогти жителям Богданового краю. Черкаська ОДА та Чигиринська РДА розпочали роботу по агітації населення району щодо розміщення на території Рацівської сільської ради (поряд із Чигирином) курників від «Нашої ряби» (один із найбільших комплексів у Європі). Те, що не змогли зробити в Черкаському районі намагаються розмістити в колисці української державності, святому місці для кожного жителя України! Це наруга над нашою історією, над пам’яттю всіх борців за незалежність України.

НАШЕ ЗВЕРНЕННЯ ДО ОРГАНІВ ВЛАДИ:

Президенту України
Прем’єр-Міністру України
Віце-Прем’єр-міністру з гуманітарних
питань-Міністру культури
Міністру екології та природних ресурсів
Голові Черкаської облдержадміністрації

Громадськості Чигиринщини стало відомо про плани будівництва на території Рацівської сільської ради декількох потужних птахоферм. Замість того, щоб розвивати інфраструктуру району, сприяти інвестиціям в туристичну галузь регіону, робити внесок в розвиток підприємств деревообробної, харчової, легкої промисловості, тощо, на Чигиринщині намагаються розташувати екологічно небезпечне птахопідприємство. Найближчим часом передбачається проведення громадських слухань Рацівської сільської територіальної громади з даного питання. Але відповідно до висновків працівників Інституту агроекології та природокористування НААН України птахоферми утворюють шкідливі речовини та продукти життєдіяльності птиці, які мають неприємний запах (понад 45 різних речовин) та поширюються повітрям на значні відстані до 10 км(уривки із наукової праці додаються). Таким чином, виникає загроза здоров’ю не тільки для жителів, які проживають на території Рацівської сільської ради, але й для жителів, які проживають на території Стецівської, Галаганівської, Тіньківської сільських рад та Чигиринської міської ради. Крім того, передбачається розташування птахоферми неподалік від свердловин, які забезпечують водопостачання всього міста Чигирин. Стічні води промислових птахівничих комплексів насичені мінеральними і органічними речовинами, дезінфектантами, інсектицидами, лікарськими препаратами, нітратами тощо. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я послід і стічні води птахівничих підприємств можуть бути реальними чинниками передачі понад 100 збудників інфекційних і інвазійних хвороб. Подібні дії потенційного інвестора несуть загрозу вже не тільки для здоров’я, але й для життя жителів Чигиринщини.
Чигиринщина є колискою української державності, тут розпочиналися повстання волелюбного українського народу в боротьбі за свою незалежність. Чигиринщина, Чигирин, Іллінська церква, Суботів, Замкова гора, Холодний Яр, 1100-літній дуб Максима Залізняка, резиденція Богдана Хмельницького є символами нашої державності. Розташування птахопідприємства на території Рацівської сільської ради призведе до ліквідації туристичної та готельно-ресторанної галузей району. Багаточисельні іноземні делегації стануть свідками зневажливого ставлення до нашої історії, наруги над пам’яттю мільйонів українців, що віддали своє життя за незалежність України.

Просимо Вас:
1. Вжити всіх заходів, щоб не допустити розташування екологічно небезпечного виробництва на території Чигиринського району.
2. Відповідно до ст. 27, 34, 49, 50 Конституції України, ст. 9, 10, 11, 15 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» забезпечити також врахування думок та проведення громадських слухань Стецівської, Галаганівської, Тіньківської сільських територіальних громад та Чигиринської міської територіальної громади. Не надавати дозволи на будівництво птахоферм без врахування позицій всіх громад району, що опиняються в зоні екологічного лиха.
3. Враховуючи історичне минуле Чигиринщини, сприяти розвитку інфраструктури і туристичної галузі Чигиринського району, інвестуванню в деревообробну, харчову та легку промисловість району.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x