У Черкасах відбувся загальноукраїнський страйк аграріїв

У Черкасах відбувся загальноукраїнський страйк аграріїв

Сьогодні на Соборній площі відбувся загальноукраїнський страйк, на якому були присутні представники аграрної партії України, працівники сільського господарства з усіх районів області, фермери, підприємці та громадські організації АПК Черкащини. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Метою заходу було недопущення прийняття Верховною Радою України дискримінаційних для аграрної галузі змін податкового законодавства у бюджеті 2016 року стосовно скасування спеціального режиму ПДВ. Адже новий Податковий кодекс передбачає скасування усіх пільг аграрним виробникам та переведення їх на загальну систему оподаткування. Позбавлення аграріїв усіх пільг призведе до падіння виробництва уже в наступному році. А в умовах високої інфляції та постійного здорожчання усіх складових аграрного виробництва, підвищення податків неминуче призведе до падіння виробництва. Зауважимо, що сьогодні АПК – основна бюджетонаповнююча галузь і дає найбільше валютних надходжень.

Як зауважила екс-депутат облради Наталія Старікова, ця законотворча ініціатива буде стосуватися кожного. Адже ціна питання: зникнення з ринку молочних і м\’ясних продуктів українського виробництва, завезення в країну значно дорожчого й не завжди якісного імпорту, 100 тисяч безробітних, задіяних сьогодні в аграрному секторі. Новий податковий кодекс відкине на десятиліття назад одну з бюджетонаповнюючих галузей! Чи хочемо ми платити таку ціну? До того ж падіння АПК буквально може призвести до падіння економіки в Україні.

Цифри для порівняння: спецрежим ПДВ, що існує зараз дає непряму дотацію аграріям у розмірі приблизно 20-30 доларів на гектар, тоді як у конкурентів українців на світовому ринку підтримка значно вища. В Європі фермери в середньому отримують 400 доларів дотацій на гектар, а американські та канадські сільгоспвиробники беруть кредити під 1,5 відсотків річних.

Отже, результатом страйку, за словами Наталії Старикової, стало відкрите звернення до Президента України, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради від аграріїв Черкащини щодо недопущення прийняття нового податкового законодавства, нищівного для АПК. Звернення також було передане Голові Черкаської обласної державної адміністрації. Перший заступник голови Черкаської обласної адміністрації Коваль Віталій Володимирович пообіцяв громаді, що відкрите звернення аграріїв Черкащини буде розглянуте на сесії обласної ради, і депутати області обов’язково захищатимуть їхні права та інтереси.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x