У «Черкаському Дніпрі» розповіли, як турбуються про здоров’я футболістів

У «Черкаському Дніпрі» розповіли, як турбуються про здоров’я футболістів

У забезпеченні ефективного виступу команди майстрів «Черкаський Дніпро» у Чемпіонаті України з футболу (Перша ліга) задіяні всі структурні підрозділи футбольного клубу. Кожен напрямок роботи клубу має свої особливості і, звичайно, налаштований на досягнення поставлених завдань. Невід’ємною частиною діяльності футбольного клубу є медична служба. Пропонуємо вашій інтерв’ю зі спортивним лікарем команди майстрів «Черкаський Дніпро» Сергієм Сокуром. Про це «Новій Добі» повідомила прес-служба ФК «Черкаський Дніпро».

– Сергію Борисовичу, так склалося, що черкаській команді майстрів виповнилося 60 років, а кабінет лікарського контролю за футболістами відкрито лише у 2014 році.

– Чому так було раніше, мені пояснити важко. У 2013 році, коли генеральним директором черкаського футбольного клубу став Лашкул Володимир Григорович, почалася майже з нуля побудова відповідної інфраструктури клубу. Перед командою було поставлене завдання перемагати у кожному матчі і боротися за найвищі місця турнірної таблиці чемпіонату України спочатку серед команд другої ліги, а потім – першої ліги. Звичайно, збільшилися інтенсивність тренувань, ігровий травматизм, психологічне та фізичне навантаження на футболістів. А це потребує якісного та новітнього медичного забезпечення команди. Зрозуміло, що без відкриття кабінету лікарського контролю за футболістами було не обійтися.

– Але кабінет відкрити – то одне, а які кроки робляться в напрямку його наповнення?

– У програмі відновлення спортсменів важливим компонентом є специфічна для цього виду спорту фізіотерапія. У 2015 році в кабінет лікарського контролю був придбаний фізіоприлад низькочастотної електротерапії «Радіус-01» із п’ятьма модифікаціями у визначенні курсу лікування. При застосуванні такого лікувального приладу значно покращилися ефективність і терміни відновлення спортсменів після ушкоджень. Нещодавно було закуплено прилад ультразвукової терапії «Sonic-Stimu Pro UT1041», технічні можливості якого дозволяють ефективно лікувати суглоби, що зазнають найбільших ушкоджень у футболістів. Дуже важливими в обладнанні кабінету лікарського контролю є прості тренажерні методи релаксації після фізичного та психологічного виснаження. До нашого кабінету клуб встановив два тренажери-профілактори Євмінова, які цілеспрямовано й безболісно відновлять ортостатичну функцію хребта, як профілактично, так і реабілітаційно.

– Таким чином, методи фізіотерапії пришвидшують терміни відновлення футболістів?

– Не тільки, а й зберігають для футболістів години відпочинку, адже не потрібно відвідувати кабінети фізіотерапії в поліклініках. Наприклад, завдяки електрофорезу пройшли процес ефективного відновлення 10 футболістів, Дехто із них був після операції. До речі, згідно з даними спортивного медичного комітету з футболу ФФУ, у команди «Черкаський Дніпро» один із найнижчих показників травматизму. Я вважаю, що це є заслугою і головного тренера команди Ігоря Столовицького, який постійно піклується про футболістів, при цьому враховуючи релакс, режим тренувань, сезонність, якість футбольного поля, засобів індивідуального захисту, наявність хвороб, їх загострень, диспансеризацію. Такий підхід є дуже важливим у спільній роботі тренерів і медичних працівників футбольного клубу.

– Надходить багато запитань від уболівальників і спортсменів-професіоналів та осіб, які займаються спортом, щодо перспектив подальшого розвитку спортивної медицини клубу.

– Розробляється «Положення про Центр спортивної медицини», який буде створено на базі функціонального кабінету лікарського контролю ФК «Черкаський Дніпро». У Центрі спортивної медицини будуть задіяні відділ фізіотерапії, відділ допінг-контролю.

– Відомо, що наш відділ допінг-контролю вже має досвід роботи і на міжнародному рівні.

– Такий досвід роботи був здобутий під час проведення в Черкасах на стадіоні «Центральний» відбіркових матчів за участю молодіжної збірної команди України до ЄВРО-2015 та ЄВРО-2017. До речі, вперше в історії черкаської футбольної команди після закінчення матчу Чемпіонату України двоє футболістів були залучені інспектором на допінг-контроль для тест-обстеження. Відбулося це 21 листопада після закінчення матчу із командою «Зірка». Здійснення та організація допінг-контролю в клубному кабінеті лікарського контролю визнані інспектором якісними та правильними.

– Сергію Борисовичу, чи не плануєте, враховуючи Ваш великий професійний досвід лікаря спортивної медицини, проводити навчання з профілактики захворювань та травматизму серед юнаків, які грають у футбол?

– Пізнавально-навчальні зустрічі вже здійснюються. За ініціативи заступника генерального директора з питань забезпечення співпраці з ДЮСШ і підготовки резерву команди майстрів Олександра Кирилюка з гравцями команди «Черкаський Дніпро-Зоря» проведена бесіда щодо правильного харчування в передігровий та ігровий періоди, про вітамінотерапію в період інтенсивних навантажень, профілактику травматизму та захворювань. Планується на офіційному сайті відкрити рубрику «Поради спортивного лікаря» як для футболістів, так і всіх черкащан, що займаються фізкультурою і спортом.

Наше досьє:
Сокур Сергій Борисович
– лікар зі спортивної медицини ФК «Черкаський Дніпро», функціоналіст вищої кваліфікаційної категорії, фізіотерапевт, член Міжнародної Асоціації інтегративної медицини, 10 років працював головним лікарем Обласного медичного центру функціональної діагностики Київського міжнародного інституту інтегративної медицини.
Уперше на Черкащині, в 1988 році, відкрив профільний кабінет лікарського контролю за спортсменами в Палаці спорту «Будівельник». Є одним із засновників галузі спортивної медицини в нашій області. Упродовж 1989 – 1994 років – спортивний лікар ФК «Дніпро», з 2010 року – лікар зі спортивної медицини ФК «Черкаський Дніпро».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x