Геннадій Бобов вирішив питання зберігання медикаментів на Шполянщині

Геннадій Бобов вирішив питання зберігання медикаментів на Шполянщині

Комунальний заклад «Шполянський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» надає необхідну медичну допомогу населенню району. Його було створено як само­стійну установу одним із перших у Черкаській області близько двох років тому. Сьогодні досвід роботи цього закладу вивчається як у районі, так і керівництвом медичної галузі Черкащини.

Центр обслуговує понад 44 тисячі жителів Шполянського району, в тому числі більше 6 тисяч дітей. У середньому щоденно лікарі закладу надають консультативну й первинну медичну допомогу близько 450 дорослим громадянам та 140 дітям.
До складу центру ПМСД входять вісім лікарських амбулаторій із підпорядкованими ФАПами та Шполянська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, яка обслуговує жителів міста Шполи. На цей час у Центрі працює 180 осіб, із них 31 лікар,
90 осіб середнього медичного персоналу, 25 молодшого медичного персоналу та 34 технічних працівники.

За словами головного лікаря закладу Наталії Георгіївни Качан, до перших позитивних результатів реформування вже можна віднести поліпшення рівня фінансового та матеріально-технічного забезпечення установи. Тільки за останній період придбано декілька одиниць нового медичного обладнання, лікарі забезпечені сумками-укладками з медикаментами для надання первинної допомоги при виїзді за місцем проживання хворого. Крім того, збільшилися можливості надання невідкладної допомоги пацієнтам за рахунок закладу, поліпшилося транспортне забезпечення. Центр ПМСД отримав один новий автомобіль та відремонтував декілька наявних транспортних одиниць. У закладу з’явилась нагода організаційного вдосконалення режиму роботи – відтепер Центр у Шполі працює до 20 години та по суботах, чого не було раніше.

Наталія Георгіївна вказує і на те, що в медичного закладу наразі чимало невирішених проблем. Зокрема, складною залишається ситуація з кадровим забезпеченням: близько
50 відсотків лікарів – уже пенсіонери, а біля третини працюючих – передпенсійного віку. Водночас випускники медичних закладів через низьке матеріальне забезпечення їхати в сільську місцевість не хочуть.
Матеріально-технічна база також не відповідає сучасним вимогам. Необхідного медичного обладнання в закладі вкрай недостатньо (близько 60 відсотків), приміщення потребують суттєвого ремонту, необхідно вирішувати й проблему забезпечення житлом спеціалістів первинної ланки.

«Особливо важливим і відповідальним розділом роботи є проведення щеплень. А щоб вакцинація була ефективною й безпечною, слід дотримуватися умов зберігання імунобіологічних препаратів. Тому питання зберігання медикаментів, які установа отримує централізовано й розподіляє в сільські медичні заклади, тримається на особливому контролі. Холодильне обладнання має працювати безвідмовно і з часом потребує заміни. Віднедавна гостро постало питання щодо придбання нового холодильника для кабінету щеплень Шполянської амбулаторії. З проханням допомогти в цьому медики звернулися до народного депутата України Геннадія Бобова, який і раніше допомагав закладам охорони здоров’я району, – говорить Наталія ­Георгіївна Качан. – Відповідь надійшла дуже вчасно. Наразі новий сучасний холодильник уже встановлений і працює. КЗ «Шполянський районний центр ПМСД» висловлює щиру подяку Геннадію Борисовичу за підтримку і сподівається на подальшу співпрацю стосовно покращення якості медичної допомоги жителям району».

«У будь-якій цивілізованій країні важко уявити ситуацію, коли районний заклад такого рівня з якихось причин не має сучасного холодильника, від якого залежить безпека зберігання медикаментів і, відповідно, здоров’я людей. Саме тому я надав необхідну допомогу в Шполянський район позачергово. У цьому році це далеко не останнє обладнання, яке поступить в заклади округу. Довгострокову програму допомоги буде продовжено», – запевняє народний обранець.

Сергій Лісовський

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x