Секрети фарбування крашанок

Секрети фарбування крашанок

На перший погляд фарбування яєць – найпростіша справа, з якою може справитися навіть дитина. Якщо говорити про них, як про звичайну страву, то напевно, що так воно і є. Та для багатьох господинь прикрашання великодніх гостинців є можливістю проявити свої творчі здібності і вирізнитися серед інших. А тут уже не обійтися без спеціальних знань і певних умінь.

 

* Якщо ви зберігаєте яйця в холодному місці, то перш, ніж варити їх, потримайте не менше години в теплі. І шкаралупа не трісне, і корисні речовини залишаться цілішими.
* Щоб яйця не тріскалися під час варіння, можна робити в них голкою маленькі отвори з одного кінця. Також допомагає 0,5 ч. л. солі, вкинуті у воду під час відварювання.
* Якщо використовуєте штучний барвник, перед початком фарбування протріть яйця спиртом або мильним розчином. Фарба буде лягати без розводів.
* За народними звичаями фарбувати яйця потрібно в Чистий Четвер – останній четвер перед Великоднем. З практичної точки зору це теж найдоцільніший час.
* Щоб крашанка блищала, після фарбування змастіть її олією і витріть сухою тканиною.
* Якщо ви хочете, щоб яйця були пофарбовані і з середини, потрібно відварити їх 3 хвилини, потім дістати і у деяких місцях проткнути шкаралупу голкою, а потім кип\’ятити ще півтори хвилини.
* Яйця можна пофарбувати «в цятку». Для цього їх мокрими потрібно ретельно обваляти в сухому рисі, щільно замотати в марлю, а кінці марлі зав’язати. Потім опустити у відвар лушпиння або інший барвний розчин і варити, як звичайно.
* Якщо обмотати яйце різнокольоровими нитками, можна отримати ефект красивих розводів на ньому.
* Щоб отримати мармуровий ефект, загорніть яйце в лушпиння цибулі, а потім у будь-який бавовняний матеріал.
* Ефект «гілок дерева» можна отримати, приклавши до яйця гілки петрушки, а потім замотавши в марлю.
* Можна виготовити іменну крашанку або просто нанести на неї оригінальний малюнок. Для цього потрібно взяти дріт невеликого діаметру, опустити в розтоплений віск і тонкими лініями виконати малюнок на поверхні яйця. Потім яйце опускають у барвник. Розписані таким чином, яйця фарбуються лише в місцях, не вкритих воском.
* Яйце можна прикрасити бісером. Для цього треба зібрати залишки свічок, розтопити їх у будь-якій посудині й у цей розчин кілька разів умочити яйце так, щоб на ньому виявилося кілька шарів парафіну. Далі знадобляться палаюча свічка, пінцет, бісер і ваша фантазія. Берете пінцетом бісеринку, 2-3 секунди нагріваєте її на вогні й — приклеюєте на яйце.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x