«Ми просто виконували обов’язок…»

«Ми просто виконували обов’язок…»

Найбільша доза радіації «дісталася» ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, які працювали в безпосередній близькості від зруйнованого реактора. Серед таких — житель Лисянки Олександр Волошин. Йому дійсно волею долі довелося побувати в самісінькому епіцентрі радіаційного зараження…

Коли в серпні 1986 року його викликали у військкомат, навіть гадки не було відмовитися їхати в Чорнобиль. Треба – значить треба, і навіть сумніву в чоловіка не було, що зробив єдиноправильний вибір. Працював на той час кранівником у міжколгоспбуді, а такі спеціальності під час ліквідації аварії були на вагу золота. Робота полягала в тому, що довкола АЕС знімався шар грунту, завантажували його в контейнери і відвозили за кілька кілометрів у могильник. Олександр Анатолійович краном піднімав ці кількатонні контейнери й ставив їх на вантажівки. Працювали позмінно по дві години.

– Інформації про те, що діється довкола, не було ніякої, – розповідає ліквідатор, – жили ми в бункері поряд зі станцією. Запам\’яталося, як майже силоміць нас змушували щодня, окрім традиційних страв, їсти столовий буряк та капусту, які нібито виводять радіонукліди. Зміна одягу відбувалася кожні дві години. Після зміни ретельно відмивалися в бані, намагаючись змити той невидимий радіоактивний пил. Через брак кваліфікованих спеціалістів мені випало на п\’ять днів бути довше в зоні, ніж іншим моїм землякам, які на той час працювали в Чорнобилі. Тих двадцять днів не минули безслідно, кожен з нас отримав чималу дозу радіації, яка дається взнаки нині, проявляючись хворобами та загальним недугом. Добре хоч те, що кожного року маємо можливість безкоштовно проходити курс лікування у чорнобильському відділенні Черкаської обласної лікарні, інакше жити було б просто нестерпно.

На запитання, чи не пошкодували, що побували в радіаційному пеклі, Олександр Анатолійович відповів: «Ми просто виконували обов\’язок, і мені сьогодні не соромно дивитися у вічі своїм землякам».

Олександр Щербатюк

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x