Комунальні друковані ЗМІ області готові до роздержавлення

Комунальні друковані ЗМІ області готові до роздержавлення

Редактори деяких комунальних газет готові до роздержавлення у перший етап цього процесу, що є виключно добровільним і відбудеться протягом наступного року. У який спосіб це зробити, яку форму власності створити вже роздержавленому виданню, наразі обговорюють з трудовими колективами. До кінця березня 2016 року редакції мають повідомити засновників, у який спосіб вони планують роздержавлюватись. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

– Готові стати «пілотними» переважно видання, сума фінансових дотацій яких становить 10-15 % від річного обороту редакції. А у деяких вона становить 5-7 %. Тобто це ті кошти, які редакції зможуть заробити самостійно, або зможуть без них обійтись, – зазначила заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олена Петрова. – Більшість черкаських комунальних медіа вже не один рік готуються до переходу на самозабезпечення – скорочують видатки, збільшують доходи від реклами та роздрібного продажу. Хтось почав займатись цим раніше, а хтось і досі сидить на бюджетній «голці».
За словами посадовиці, подальша співпраця влади і друкованих видань буде відбуватись на основі договору – заплатять за обсяг матеріалів, які влада замовить для висвітлення, а не за друк, папір, а деяким навіть і на заробітну плату виділяють. Олена Петрова навела приклад газети «Жашківщина», яка за минулий рік не отримала від влади коштів ні у вигляді дотацій, ні за договором, а зобов’язання висвітлення позитивного іміджу влади доводилось виконувати. Хтось із редакторів має напружені стосунки з засновниками, комусь у буквальному сенсі виразу доводиться «танцювати» між районною радою і адміністрацією. Тому роздержавлення дасть свободу як редакційній політиці видання, так і людям, які там працюють.

Після прийняття Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» для редакторів були організовані семінари-тренінги, де більш детально обговорювались пункти Закону. Один з таких проходив у Черкасах. Під час нього президент Асоціації медіа-юристів, секретар Національної спілки журналістів України Тетяна Котюжинська висловила припущення, що Закон буде ще доопрацьований і доповнений змінами. Проте про нього треба говорити як про доконаний факт, а отже колективам видань варто вже зараз шукати можливості самостійного заробітку.

Довідково: У Черкаській області зареєстровано 66 газет комунальної форми власності. З них 22 редакції є прибутковими. Середня кількість працівників редакцій становить 6,8 осіб з них 3,8 – творчі працівники (журналісти). Розмір бюджетних дотацій у 2014 році, отриманих комунальними виданнями області склав 2 864 тис грн (за інформацією Національної спілки журналістів України).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x