Корсунщина в історії України

Корсунщина в історії України

Корсунь, Корсунь-Шевченківський, Стеблів, Сахнівка – ці та інші назви не раз і не два згадуються у підручниках з історії України та наукових працях, причому нерідко з епітетами «унікальний». І хоча на перший погляд може здатися, що про минувшину відомо все – тільки у музеї зайди, історикам минулого і теперішнім, як і майбутнім, роботи для нових досліджень і відкриттів вистачить. Це переконливо засвідчила науково-практична конференція «Корсунщина в історії України», що відбулась 15 грудня в державному історико-культурному заповіднику.

Науковцям, краєзнавцям і любителям історії був представлений цілий пласт різноманітних досліджень, які проливають світло чи доповнюють відомості про життя людей на території району від найдавніших часів. Так, кандидат історичних наук Тетяна Нераденко розповіла про археологічні скарби Корсунщини. Унікальними вона назвала знахідки стоянки пізнього палеоліту (12-13 тисячоліть тому) на острові Дені – тепер територія заповідника; Стеблівський могильник, що включає 15 курганів, в тому числі 12 скіфських; Сахнівські скарби з курганів та 5 ранньослов’янських поселень біля цього села; Змійові вали біля с.Комарівки та ін.. Саме ці археологічні знахідки дали історикам неоціненний науковий матеріал.
Дослідження «Корсунщина в історії Української Православної Церкви 17 століття» дало можливість його автору директору заповідника, кандидату історичних наук Парасковії Степенькіній зробити висновок, що цей історичний період був характерний рішучою боротьбою за збереження Православної віри.

З Веприка Фастівського району на Київщині прибули на конференцію науковці меморіального музею Кирила Стеценка, який народився у Квітках нашого району. В.о. директора музею Едуард Мондзелевський розкрив нові грані життя видатного українського композитора: його участь у громадському житті Української Народної Республіки як одного із засновників «Просвіти» та працю в уряді УНР.

Інші наукові повідомлення стосувалися різних історичних періодів та діячів, котрі залишили помітний слід не тільки в історії свого краю, але й України. Через призму багатьох досліджень можна вивчати історію України та Східної Європи в цілому. Як пообіцяла Парасковія Степенькіна, матеріали науково-практичної конференції будуть видані у наступному році і стануть доступними не тільки фахівцям, але й усім, хто детально цікавиться історією Корсунщини.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x