Процеси децентралізації в Умані проконтролювала депутатська група

Процеси децентралізації в Умані проконтролювала депутатська група

14 грудня депутатська група у складі Остапа Єднака, Ірини Луценко, Марії Іонової та експерт Офісу реформ Черкаської області Любов Ропало у межах Всеукраїнської інформаційної кампанії «Посли реформ» завітали до Умані. Про це [url\’=http://www.novadoba.com.ua/]«Новій Добі»[/url] повідомили у Виконавчому комітеті міської ради Умані.

Метою зустрічі народних депутатів з представниками органів місцевого самоврядування, депутатами міської ради, громадськими активістами Умані було інформування про сутність і значення децентралізації влади та основні аспекти реалізації цієї реформи. У відкритому діалозі представники Києва хотіли почути про проблеми, з якими стикається громада на шляху провадження децентралізації.

Ініційована урядом бюджетна і податкова децентралізація вже дала позитивні результати у вигляді зростання доходів місцевих бюджетів за рахунок податків, які передали на місця. Так, цього року фактичні доходи до бюджету м. Умані у порівнянні з попереднім роком склав понад 60 млн. грн. «Усі зароблені кошти були спрямовані на забезпечення зарплатами освітян та медиків, оскільки держава не виконала взяті на себе зобов’язання щодо фінансування цих бюджетних галузей», – зазначила секретар міської ради Людмила Кирилюк. Також користуючись присутністю народних депутатів, Людмила Миколаївна висловила занепокоєння проектом бюджету на 2016 рік і просила врахувати ці зауваження під час прийняття головного фінансового документа:

– Якщо цього року у нас в місті залишалось 100 % єдиного податку, то на 2016 рік передбачено всього 45 %. Тобто на рівному місті ми втрачаємо 13 млн. грн. Базову дотацію зменшено з 10 до 9,4 млн. Утримання Агротехнічного коледжу здійснюватиметься за рахунок міського бюджету. По освіті передбачалось з державного бюджету 71 млн., на 2016 рік дають 61 млн. при потребі 82 млн. По охороні здоров’я взагалі жахлива ситуація: передбачалось 57 млн., пропонується лише 12,5 млн. при потребі 90 млн. Пільги, які раніше фінансувалися з державного бюджету, загальною сумою 3 млн. грн. тепер лягають на міський бюджет.

Залишається сподіватися, що задекларовані децентралізацією повноваження та фінансові ресурси, якими наділяються громади, не залишаться лише на папері, а будуть втілені у реальне життя.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x