Протягом року черкащани сплатили майже 62 млн грн військового збору

Протягом року черкащани сплатили майже 62 млн грн військового збору

За січень – листопад 2015 року з доходів жителів м. Черкаси перераховано сплачено майже 62 млн грн військового збору. Зокрема, у листопаді на потреби української армії надійшло майже 6,2 млн грн цього платежу. Про це повідомив начальник Державної податкової інспекції у м. Черкасах Антон Царюк.

ДПІ у м. Черкасах нагадує, що оподаткуванню військовим збором підлягає загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, який оподатковується податком на доходи фізичних осіб. Ставка збору становить 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування. «Нова Доба» про це дізналася в ДПІ у м. Черкасах.

Платниками податку є: фізична особа – резидент, яка отримує доходи як із джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, всі доходи, що включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; фізична особа – нерезидент, яка отримує доходи із джерела їх походження в Україні.

Окрім того, слід зазначити, що з 17 листопада 2015 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», яким затверджено нову форму податкової декларації про майновий стан і доходи. Внесення змін до форми декларації насамперед обумовлено змінами в податковому законодавстві щодо поширення з 01.01.2015 р. на фізичних осіб норм оподаткування військовим збором та створення для платників податків найзручніших умов при заповненні декларації шляхом зменшення її обсягу.

Нова декларація об’єднує звітність з податку на доходи фізичних осіб та військового збору без запровадження додаткової звітності. Отже, фізичні особи за результатами 2015 р. подаватимуть декларацію, в якій крім визначених податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб визначатимуть податкові зобов’язання з військового збору.

Також платниками збору є фізичні особи – підприємці, крім тих що обрали спрощену систему. Для них об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця. Такі платники самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 % чистого оподатковуваного доходу, що відображають в річній податковій декларації.

Сплачувати збір загальносистемникам потрібно в терміни, передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб, а саме – до 19 лютого 2016 року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x