У Канівському лісгоспі почали сезон переробки шишок

У Канівському лісгоспі почали сезон переробки шишок

Третю зиму поспіль ДП «Канівське лісове господарство» розпочинає турботами про збирання та сушіння насіння для майбутніх лісових культур. Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

У Канівському лісгоспі вже стало своєрідною традицією – розпочинати зиму з турбот про майбутній посівний матеріал, з якого вже найближчої весни потягнуться до сонця маленькі пагінці сосен. Так, 15 грудня у Михайлівському лісництві розпочався вже третій поспіль сезон шишкосушіння. Його вдале проведення дасть змогу навесні мати близько сотні кілограмів цінного висококондиційного посівного матеріалу.

– Цю хорошу справу започаткували в нашому лісництві більше двох років тому. Тепер своїми силами заготовляємо шишки і відразу ж сушимо їх та отримуємо цінне насіння. Ще кілька років тому наш лісгосп з метою отримання посівматеріалу був змушений звертатися за послугами сушіння шишок до Ліплявського (Золотоніський лісгосп) або до Яснозірського (Корсунь-Шевченківський лісгосп) лісництв. Справа то була дуже копітка і досить затратна – шишки заготовляли, потім їх перевозили до вказаних підприємств, далі чекали своєї черги на переробку, потім забирали насіння і, здавши його до насіннєвої лабораторії, аж тоді мали на руках посівний матеріал, – говорить помічник лісничого Михайлівського лісництва Володимир Васильченко.

Перед тим, як обладнати власну шишкосушарку у Михайлівці, канівські лісівники об’їздили сусідні господарства, де вже функціонували такі цехи. Взяли в сусідів-колег на озброєння найцінніше і згодом – втілили задум у діло.

– Сама технологія «видобування» насіння сосни досить складна, – розповідає Володимир Григорович. – Збирати шишки починаємо пізньої осені, продовжуємо ще і взимку. Перші партії шишок сушимо протягом трьох діб – саме цей період є оптимальним для максимального відбору готового насіннєвого матеріалу. Завантажуємо на третину кожен із двох барабанів, де проводиться сушіння. Уже наприкінці першої доби шишки починають «розпускатися», заповнюючи весь барабан, а відтак, починає поступово відділятися насіння.

У приміщенні постійно підтримується температура 50-60 градусів – це оптимальний режим для того, аби досягти максимального виходу насіння найвищого класу якості.

– Ту частину шишок, що чекають ще своєї черги на завантаження у барабани, підіймаємо на горище шишкосушарки та розстилаємо там, аби вони теж підсихали. Для отримання насіння із уже просушених шишок потрібно тільки два дні просушування в барабанах, відтак, економиться час, що в свою чергу зменшує сезон шишкосушіння та напряму зменшує витрати на оплату праці, електроенергії тощо. З метою економії вже використані шишки використовуємо як паливо у тих же печах, над якими розташовані барабани із шишками, – пояснює лісівник.

– Незважаючи на те, що цьогоріч урожай шишок сосни досить низький, сезон їх сушіння ми розпочали у звичні терміни. Переконаний: із завданням із підготовки кондиційного насіння сосни наш підрозділ справиться у визначені терміни та з хорошим результатом. Для цього маємо все необхідне – починаючи із приміщення, обладнання тощо і закінчуючи обслуговуючим персоналом, який уже набув відповідного досвіду за попередні сезони роботи, – зауважує лісничий Михайлівського лісництва Олександр Дяченко.

По закінченню сезону після відповідної підготовки проби насіння будуть відправлені на обстеження до «Українського лісового селекційного центру» до м.Боярка. – Отримавши звідти свідоцтво про кондицію насіння та рекомендації щодо обробки насіння і його подальшого зберігання, матимемо вдосталь власного посів матеріалу забезпечимо потреби лісгоспу в посадковому матеріалі на найближчі роки, – додає він.

Директор Державного підприємства «Канівське лісове господарство» Едуард Симоненко підсумовує:

– Мудрість народна каже: як дбаєш, так і маєш. Такого принципу і ми намагаємося дотримуватися: сьогодні подбаємо про насіння, а завтра матимемо що посіяти та посадити. Справжній господар дбає про урожай цілий рік. І ми цього принципу дотримуємося на всіх циклах лісогосподарської діяльності. Нам часто закидають про те, що лісівники лише рубають ліс. Упевнений – так може говорити лише той, хто далекий від нашої галузі. Адже лісівники в своїй діяльності керуються правилом: зрубай одне дерево, а замість нього посади десять – щоб і дітям шумів ліс. Підтвердження? Будь ласка. Щороку наші лісівники засаджують площі лісів як мінімум на 10 гектарів більше від тих, де проведені суцільні вирубки. І так триватиме доти, доки будемо до лісової справи підходити по-господарськи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x