Держгеокадастр Черкаської області підбив підсумки річної роботи та визначив завдання на майбутнє

Держгеокадастр Черкаської області підбив підсумки річної роботи та визначив завдання на майбутнє

Наповнення Державного земельного кадастру достовірними даними, надання послуг державними земельними реєстраторами в ЦНАПах, запровадження онлайн-послуг, отримання земельних ділянок учасниками АТО – такі питання, зокрема, висвітлено на колегії Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області. Землевпорядники, проаналізувавши діяльність відомства в 2015 році, окреслили плани на наступний. У заході взяли участь керівники районних структурних підрозділів управління, заступник директора департаменту Державного земельного кадастру Держгеокадастру Ігор Славін, голова Городищенської районної ради й член колегії Інна Ус. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ Держгеокадастру в Черкаській області.

Результати роботи землевпорядної служби озвучив перший заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Черкаській області Сергій Шестаков: «Цього року запроваджено кілька нововведень, що дозволило зробили крок назустріч людям. Це впровадження онлайн-послуг, земельних аукціонів – найбільш прозорого механізму розпорядження землею, експерименту зі спрощеного оформлення земельних ділянок у два етапи, який реалізовуватиметься в нашій області наступного року. Важливим є відкриття інформації про власників земельних ділянок, що значно посилює контроль громадськості за використанням і обігом земель в Україні й підвищує прозорість у сфері земельних відносин».
За словами Сергія Шестакова, 2015-го року позитивно розглянуто майже 5 тис клопотань, зокрема видано близько 2 500 наказів про надання дозволів на розроблення проектів щодо відведення земельних ділянок у власність громадянам, 1 500 наказів – про затвердження та передачу у власність земельних ділянок загальною площею 5,3 тис га. А також прийнято 1 195 наказів про виділення землі (всього 22 453 га) у власність і користування фізичним та юридичним особам для створення фермерських господарств.

Про якість надання адміністративних послуг детально доповіла начальник управління державного земельного кадастру Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ольга Пазинич. Вона зупинилася на електронних послугах, які нещодавно запроваджено землевпорядною службою. На сьогодні майже 700 осіб скористалися онлайн-послугою «Замовлення витягу з Державного земельного кадастру», 97 осіб за допомогою електронного сервісу отримали витяги з технічної документації про нормативну грошову оцінку землі.
Усього за рік у 26-ти Центрах надання адміністративних послуг області, в кожному з яких працює державний кадастровий реєстратор, прийнято 141,5 тис заяв, опрацьовано 140,4 тис (99,2%).

Ще одне з нагальних питань Держгеокадастру області – це виділення землі учасникам АТО та сім’ям загиблих воїнів. Як зазначила головний спеціаліст відділу використання та охорони земель Головного управління Людмила Пазинич, на Черкащині виявили бажання отримати земельні ділянки 1 743 учасники АТО. Наразі 515 із них уже мають у власності землю загальною площею більше 565 га. Фахівець назвала проблеми в пошуку ділянок для військових, зокрема брак землі в адмінмежах певних населених пунктів і відмова сільгосппідприємців погоджуватися на вилучення в них земельних ділянок для АТОвців.
Свою думку щодо цього висловила Інна Ус, зазначивши, що передача земель по 2 га у власність загрожує спустошенню місцевих бюджетів. Щоб детально обговорити це питання й знайти правильне рішення, Сергій Шестаков запропонував провести спільний захід із представниками місцевих органів самоврядування, керівниками районів і області та учасниками АТО.

Підсумовуючи сказане на колегії, Сергій Шестаков визначив пріоритетні завдання Держгеокадастру області на 2016 рік, серед них: впровадження транспарентності при передачі землі у власність, широко використовуючи механізм аукціонів; скорочення термінів і здешевлення адмінпослуг, популяризація електронного урядування; забезпечення військовослужбовців земельними ділянками й продовження наповнення Державного земельного кадастру.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x