Слідкуйте за тим, що їсте

Слідкуйте за тим, що їсте

Святковий новорічний стіл, багатий на смачні й ситні страви, таїть у собі спокусу з’їсти зайвого. Про те, чим небезпечне переїдання та як його уникнути, \”Новій Добі\” розповіла Олеся Копильчук, лікар-гастроентеролог Черкаської обласної лікарні.

До новорічного столу зазвичай готують багато ситних страв – салати з майонезом, жирна, смажена їжа. Споживання таких страв у великих кількостях, тим більше у поєднанні з алкоголем, може спровокувати загострення хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту: холециститу, панкреатиту, коліту. Після переїдання ймовірними стають запалення підшлункової залози, поява жовчних кольок у разі жовчнокам’яної хвороби. Якщо ви вже страждаєте від таких недуг, тоді особливо уважно стежте за тим, що їсте.
Усім рекомендую заздалегідь продумати святкове меню. Подбайте, щоб на столі була їжа з нежирного м’яса (курятина, кролятина, індичатина), риби. Готувати м’ясні страви краще в духовці або стушкувати, але не смажити на сковороді.
Готуючи салати, надавайте перевагу рецептам із використанням рослинних олій або соусів, більш легких за майонез: на основі сметани або йогурту.
Тим, хто святкує Новий рік у гостях, раджу не накладати собі багато в тарілку і вибирати зі святкового столу більш легкі страви.

Як не об’їстися?

За святковим столом варто пам’ятати, що кожне свято скороминуще, а ось здоров’я – на все життя. Усього декілька нехитрих правил допоможуть уникнути переїдання.
• Не поспішайте наїдатися одразу. Зачекайте, коли подадуть наступні страви.
• Споживайте кислі плоди й напої, які стимулюють травні ферменти.
• За можливості уникайте споживання солінь і маринадів, які стимулюють апетит, або їжте їх небагато.
• Алкоголь підвищує апетит, тому намагайтеся мінімізувати кількість його споживання.
• Не «голодуйте» перед святкуванням. За декілька годин до вечірки поїжте, щоб не «накидатися» на «важкі» новорічні страви.
• Пам’ятайте: постійні перекуси призводять до переїдання.
• Починати їсти краще з сирого продукту, наприклад, із салату. У результаті переварювання й засвоєння відбуватимуться краще й швидше, а насичення настане від меншої кількості їжі.
• Їсти необхідно повільно, не кваплячись, ретельно пережовуючи, тоді їжі для насичення знадобиться в 1,5–2 рази менше.
• Вставати з-за столу треба з невеликим почуттям голоду. Слід пам’ятати, що насичення через кров починається приблизно через 30 хвилин після початку обіду чи вечері.
• Відволікайтеся від їжі: спілкуйтеся, беріть участь у конкурсах, танцюйте.
• Виходьте на свіже повітря. Чудовим приводом для цього стануть новорічні забави.

Якщо перепили

Часто Новий рік святкують чи не до ранку. А якщо таке тривале святкування супроводжує алкоголь, то дотриматися норми у його споживанні вдається не всім. Що ж робити, якщо на ранок немає сил, болить голова й сохне в роті?
Похмілля настає внаслідок зневоднення. Тому необхідно пити якомога більше води. Спробуйте пити теплу воду з лимонним соком. Несолодкий чай без молока також можуть стати відмінним способом зменшити головний біль.
Заспокоїть шлунок і нормалізує травлення бульйон (найкраще курячий) або легкий суп (найкраще рисовий). Якщо немає сил готувати, з’їжте щось неважке, щоб «запустити» процеси травлення.
Старі випробувані способи для полегшення під час похмілля – чашка домашнього хлібного квасу або розсолу з-під огірків, помідорів чи квашеної капусти. «Працює» цей рецепт тільки за умови, що соління ви робили самі – в магазинних, як правило, занадто багато оцту. По суті, це навіть не соління, а маринади. Вони не тільки не принесуть полегшення, але й можуть нашкодити і без того ослабленому алкоголем шлунку.

Ефективний від похмілля яєчний коктейль: половину лимона подрібніть у блендері, додайте пару сирих яєць, сіль і перець, ще раз збийте. Отриманий густий напій випийте – полегшає хвилин через 20.
З алкогольною інтоксикацією можна боротися за допомогою трав’яних чаїв. Наприклад, сухі ягоди шипшини й пустирника залити окропом у термосі, дати настоятися. Додати мед і пити протягом дня. Ще один рецепт: чебрець залити гарячою водою в термосі, настояти. Додати лимонний сік і мед, пити протягом дня.
А на майбутнє: намагайтеся не зловживати алкоголем і вживайте його якомога рідше, адже похмілля – це сигнал організму, що пити стільки не варто!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x