22 січня – День Соборності України

22 січня – День Соборності України

Старший науковий працівник відділу історії краю ХХ – поч. ХХІ ст. Черкаського краєзнавчого музею Тетяна Валах розповіла власному кореспонденту „Нової Доби”, звідки взялося це свято, і яку роль в об’єднанні Сходу і Заходу відіграли жителі Черкащини.

– Історія цього свята сягає початку минулого століття. – розповідає Тетяна Петрівна. – У двадцяте століття Україна вступає розділеною між двома імперіями Російською та Австро-Угорською. Лиш перша Світова війна та революції 1917 – 1918 років створили умови для відновлення української державності та об’єднання етнічних українських земель. Образ єдиної, нероздільної, вільної, самостійної України «від гір Карпатських, аж по Кавказькі», сформований М. Міхновським в 1900 р., із мрії міг перетворитись у реальність.

22 січня – День Соборності України

За словами науковця, у березні 1917р в Києві була створена Центральна рада. Вона встигла ІІІ Універсалом проголосити Українську Народну Республіку, Четвертим Універсалом – її незалежність та ще на мирних переговорах з державами Четвірного союзу в Бресті заявити про свою соборницьку перспективу. Під впливом цих подій у жовтні 1918 р. у Львові представники західноукраїнських політичних партій створили Українську Національну Раду, а 19 жовтня того ж року було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки. ЗУНР теж проголосила про своє прагнення об\’єднати розділений народ. Тоді до переговорів про обєднання не дійшло – Центральна рада була ліквідована. В результаті державного перевороту постала Українська держава на чолі з гетьманам П.Скоропадським. Відносини між ЗУНР і Гетьманатом були досить напруженими і до угоди так і не дійшло.Успішним був діалог ЗУНР з Директорією УНР. 1 грудня 1918р., коли в Києві ще існувала влада Гетьманату. У Фастові повноважні представники обох державних утворень уклали попередній «Передступний договір про державну єдність» 3 січня 1919 року. У Станіславі було ухвалено рішення про Злуку. До Києва виїхала делегація на чолі з Л. Бачинським (65 осіб). Державний Секретаріат представляли: полковник Д.Вітовський, Л.Цегельський. О.Бурачинський, І.Мирон. Перше зібрання представників Східної і Західної частин України відбулося 21 січня 1919р. Цього ж дня в Хусті Всенародні збори ухвалили приєднати до Української Народної Республіки Закарпаття.

22 січня – День Соборності України

– Урочисте проголошення Злуки було призначено на 22 січня 1919 року, тобто першу річницю проголошення Четвертого універсалу про повну незалежність УНР, – продовжує науковець. – У цей день був підписаний і оприлюднений спеціальний Універсал Директорії УНР, який дістав також назву Акту Злуки. Цього дня о 12 годині перед собором Святої Софії зібралися члени Директорії, Уряду, делегації ЗУНР, делегати трудового конгресу, Національного союзу, Земств, і інших політичних організацій, найвищі посадові особи міста і військові, дипломати та великі маси народу. Розпочалися урочистості з Служби Божої у Софійському соборі. Її відправив єпископ черкаський Назарій. Після служби процесія на чолі з архієпископом Агапітом вирушила на Софіївську площу під урочисті звуки дзвонів з Мазепиної дзвінниці, інших церков Києва та залпи гармат з Печерська. Святкове зібрання розпочав своїм привітанням представник Української Національної Ради, голова галицької делегації Лев Бачинський. Лонгвин Цегельський зачитав заяву Президії УНР Ради і державного Секретаріату, про волю ЗУНР об\’єднатись в одну українську соборну державу. Їм відповів голова Директорії Володимир Винниченко, а наш земляк, професор Ф. Швець зачитав текст Універсалу про об\’єднання УНР та ЗУНР.

22 січня – День Соборності України

Після цього архієпископ Агапіт відслужив з духовенством молебень в намірах українського народу і Української держави. Завершив урочисте зібрання військовий парад галицького легіону Січових Стрільців, під командуванням полковника Є.Коновальця та урочистий похід учасників вулицями міста. Наступного дня, 23 січня, розпочався Трудовий конгрес України, який мав виконувати функцію всеукраїнського парламенту. Акт злуки було затверджено вищим законодавчим органом України. („за” проголосували майже всі 400 присутніх). На основі цих рішень Західноукраїнська Народна Республіка перейменовувалась у Західну область УНР (ЗО УНР). Єдиним державним гербом став тризуб замість раніше затвердженого для ЗУНР золотого лева на голубому полотні. У той же час злиття урядів, армій, законодавчих органів УНР та ЗУНР відклалося до скликання Установчих Зборів об’єднаної України, як це й передбачалося ухвалою Української Національної Ради від 3 січня. Разом з ухваленням Універсалу про злуку УНР і ЗУНР Трудовий конгрес задекларував, що об’єднана УНР \”не має й думки забрати під свою власть чужі землі\”. Державний кордон Української Народної Республіки на день Злуки 22 січня 1919 був значно довший від сучасного – у 1919 році були у складі України Кубань, Ставропілля, Чорноморщина, Східна Слобожанщина, Стародубщина (нині вони у складі Росії). Берестейщина і Гомельщина (Білорусь). Холмщина, Підляшшя, Надсяння, Північна Лемківщина (Польща), Південна Лемківщина (Словаччина). Мармарощина, Південна Буковина (Румунія), Придністров\’я.

22 січня – День Соборності України

В тій історичній ситуації Акт Соборності 22 січня не був реалізований. Через кілька місяців він фактично перестав бути чинним. Наприкінці 1919р. Євген Петрушевич його денонсував. Директорія через два тижні після церемонії злуки змушена була під тиском Червоної армії залишити Київ. Польські війська методично витісняли адміністрацію ЗУНР з території західноукраїнських земель. Як зраду сприйняли західні українці діалог Директорії з Варшавою. Таким чином, причин нереалізованості Акту Соборності безліч Це і надзвичайно складна воєнно-політична ситуація, боротьба на два фронти призвели до конфронтаційних розходжень між керівництвом обох утворень з питань стратегії і тактики, вибору союзників, використання військових сил тощо. Становище ускладнювалося й різновекторністю зовнішньополітичних орієнтацій обох українських проводів. Це дезорганізувало спільні дипломатичні зусилля, вело до подвійної гри сторін, знижувало міжнародний імідж УНР, врешті-решт обернулося новим, ще більшим розчленуванням її території між кількома державами.

Об\’єднання відбулося лише у вересні 1939 року, але не як втілення в життя віковічних прагнень українського народу, а як результат таємної радянсько-німецької угоди від 23 серпня 1939 про сфери впливу.Закарпаття приєднане було лише після Другої світової війни в 1945р.(до того належало Чехо-Словаччині)

22 січня – День Соборності України

Таким чином, урочистим підписанням Акту Злуки УНР та ЗУНР уперше в новітній історії було зроблено серйозний крок до об’єднання більшості етнічних українських земель у єдине державне утворення. Акт Злуки спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу. Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної єдності, свідченням їхнього самоусвідомлення, важливою віхою процесу становлення політичної нації. Ідея соборності українських земель набула державного статусу, в наступні десятиліття залишалась об\’єднуючим чинником і чи не єдиним спільним положенням програмних цілей усіх течій національно-визвольного руху. Акт Соборності надав завершеної форми самостійній українській державі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x