Шампанське на новорічному столі

Шампанське на новорічному столі

Головний новорічний напій – шампанське – хоч і з’явився у ХVII столітті в Англії та Франції, а до України потрапив лише у ХІХ ст.

У 1878 році в Новому світі, що в Криму, князь Голіцин заснував завод шампанських вин. Утім, українська знать напою не жалувала, надаючи перевагу рейнським винам, добрій горілці, різним настоянкам. Та навіть незаможні родини могли до­зволити купити собі до свята трохи горілки, подати до столу різні домашні наливки – з вишень, терносливу, малини, чорниці.

Винайдена на початку 1960-х років радянськими виноробами технологія «шампанізації в безперервному потоці» дозволила здешевити цей напій. Той факт, що саме це ігристе вино стало неодмінним атрибутом і символом новорічного свята, пов’язаний зі специфікою його відкорковування. Гучний виліт корка з пляшки нагадує постріл, а за традицією, що зустрічається в багатьох народів світу, і в українців у тому числі, саме пострілами, шумом у дні великих свят наші предки намагалися відганяти нечисту силу, щоб не зіпсувала свята.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x