Новорічні страви

Дата: 30-12-2015, 10:23

Новорічні страви
Салати

«Серпантин»
3 яйця (варені), 3-4 огірки, 400 г грибів (печериці),
2 плавлених сирки,
1 банка консервованих ананасів, 150 мл майонезу, олія для смаження, сіль і чорний мелений перець за смаком, огірок для оздоблення.
Гриби поріжте і обсмажте в невеликій кількості олії. Посоліть і поперчіть. Остудіть. Яйця, плавлений сир і огірки дрібно натріть на тертці. Ананаси поріжте кубиками. На дно креманок викладіть шар яєць, поверх них – огірки, полийте майонезом. Зверху викладіть смажені гриби, потім – сир і трохи майонезу. Верхнім шаром викладіть ананаси. Дайте салату настоятися хоча б пару годин. Огірок поріжте тонкими смужками і скрутіть спіральками. Прикрасьте салат на своє вподобання.

«Зимова казка»
7 листків пекінської капусти, 2 мандарини, 150 г нежирної шинки, 50 г сиру, 50 г консервованої кукурудзи, 2 ст. л. сметани, 1 ст. л. майонезу, сіль і чорний мелений перець, зелень для оздоблення.
Шинку та капусту поріжте соломкою. Мандарини очистіть, кожну частинку поріжте на 2-3 частини. Додайте кукурудзу. Посоліть, поперчіть. Додайте сир, потертий на тертці з великими отворами, перемішайте. Для заправки змішайте сметану і майонез. Заправте салат і викладіть у салатниці або креманки. Прикрасьте зеленню.

Салат в апельсиновій чашці
3-4 апельсини, 300 г курячого філе, 200 г огірків, майонез для заправки, сіль за смаком, журавлина для оздоблення.
Куряче філе відваріть у солоній воді до готовності, остудіть і поріжте. Апельсини вимийте. Спеціальним або звичайним ножем зробіть зигзагоподібні надрізи по колу. Розділіть на дві частини. М’якоть вийміть і наріжте невеликими шматочками (плівку видаліть). Огірки наріжте кубиками. Змішайте філе, апельсини, огірки. Посоліть за смаком. Заправте майонезом. Викладіть салат у чашечки з апельсинів. Прикрасьте журавлиною.

«Рубінова сніжинка»
2 буряка (варених), 15 – 20 шт. чорносливу (в’ялений, без кісточки), 100 г горіхів асорті (волоський, мигдаль, фундук), 2 ст. л. майонезу, зерна одного граната.
Буряк натріть тертці з великими отворами і викладіть в ситечко, щоб стік зайвий сік. Горіхи дрібно поріжте. Чорнослив поріжте тонкими смужками. Всі інгредієнти з’єднайте і заправте майонезом. Форму для печива у вигляді сніжинки наповніть салатом, щільно утрамбуйте. Зніміть форму. Посипте зернами граната. У такий же спосіб зробіть інші сніжинки.

«Снігур»
3 яйця варені, 150 г вареної ковбаси, 100 г твердого сиру, 100 г консервованого болгарського перцю, 100 г маслин, сіль, перець, майонез, помідор або червоний солодкий перець для оздоблення.
Картоплю й сир натерти на крупній тертці, ковбасу та консервований перець порізати. Яйця зварити, відокремити білки від жовтків, окремо натерти. Викладати салат у вигляді пташки на блюдо шарами у такій послідовності: картопля, перець, ковбаса, жовтки, сир, білки. Кожен шар змащувати майонезом та за бажанням солити-перчити. Маслини розрізати навпіл, викласти ними хвіст, крило та голову снігура. З порізаного помідора або солодкого червоного перцю зробити грудку снігура.

«Тік-так»
400 курячої печінки, 2 картоплини, 1 цибулина, 3-4 солоні огірки, 150 г маринованих грибів, 0,5 скл. ядер волоських горіхів. Для оздоблення: тертий твердий сир, чорні оливки, зелень кропу, шматочки солодкого перцю, червона ікра білкова.
Цибулю порізати соломкою. Печінку порізати невеликими шматочками. Горіхи подрібнити. Картоплю відварити «в мундирі» й порізати кубиками. Обсмажити до прозорості цибулю, потім додати печінку. Смажити її на повільному вогні, потім посолити й поперчити за смаком. Огірки порізати кубиками. Гриби порізати. Змішати всі продукти. Заправити салат майонезом і перемішати. Викладіть салат у вигляді годинника. Всю поверхню обсипати горіхами. У середині зробити коло з чорних оливок і посипати тертим твердим сиром. Краї циферблата і даху обкласти оливками. Стрілки зробити з перцю. Прикрасити зеленню кропу, ікрою і солодким перцем.

Салат в помідорах
10 помідорів, 300 г м’ясного філе або свіжих печериць, 100 г сиру, 3 яйця, 2 огірка, 1 цибулина, 100 г зеленого горошку (замороженого або консервованого), майонез, сіль, зелень
петрушки, олія.
Помідори вимити, обсушити, зрізати верхівку, ложкою вийняти м’якоть, трохи посолити всередині, за бажанням краї зробити фігурними. Яйця відварити й натерти на дрібній тертці. Огірок дрібно порізати або натерти на крупній тертці. Печериці нарізати невеликими шматочками й обсмажити на олії з дрібно порізаною цибулею до готовності. Сир натерти на дрібній тертці. Якщо горошок морожений, то обдати його окропом і воду злити. Петрушку вимити, обсушити. В помідори викладати начинку шарами: печериці (м’ясо) з цибулею, майонез; огірок (посолити), трохи майонезу; яйця, майонез; зелений горошок, майонез (можна й не додавати, а просто прикрасити ним); сир. Прикрасити салат листям петрушки й горошком.

М’ясні страви

Печінкові кульки
200 г печінки, 1 цибулина, 2 яблука, 1 пучок петрушки, олія для смаження, гранат і маслини для оздоблення, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Печінку вимочіть і поріжте. Обсмажте печінку на олії, поступово додаючи до неї подрібнену цибулю. Посоліть і поперчіть. Подрібніть у блендері. Яблука поріжте невеликими кубиками. Розділіть паштет на невеликі порції. У кожну загорніть по кубику яблука. Скатайте паштет у вигляді кулі. Прикрасьте закуску зернами граната і маслинами. Перед подачею поставте страву на кілька хвилин у холодильник.

Новорічна м’ясна куля
300 г свинини, 100 г курячого філе, 1 цибулина, 1 морквина (велика), 100 г сиру, 6-7 печериць, 1 лимон, 3 зубці часнику, 2 ст. л. соєвого соусу, 1 ч. л. гірчиці, 2 ст. л. олії, зелень кінзи або петрушки за смаком, кисло-солодкі ягоди, італійські трави, рожевий перець, духмяний перець.
Свинину відбийте і присипте травами і перцем. Куряче філе тонко поріжте, посипте травами і перцем. Змішайте соєвий соус, гірчицю, олію і лимонний сік. У приготованому соусі замаринуйте м’ясо. Дрібно поріжте цибулю, моркву, часник і ніжки грибів. Додайте духмяний перець і кілька зерен рожевого перцю. Капелюшки грибів відваріть 3 хвилини з моменту закипання. Остудіть. Сир потріть на дрібній тертці й змішайте з подрібненою зеленню і пропущеним через прес часником. Капелюшки грибів нафаршируйте сирною масою. Округлу форму застеліть фольгою. Свинину укладіть навхрест, краї повинні звисати з форми. Викладіть 2 повні столові ложки овочевої начинки. Далі – фаршировані гриби. Накрийте їх шматочками курячого філе. Останній шар – овочі, що залишилися. Накрийте звисаючими краями свинини. Закрийте фольгою. Запікайте в розігрітій до 180 °С духовці 35 хвилин. Потім відкрийте фольгу й підрум’яньте м’ясо. Прикрасьте сиром і кисло-солодкими ягодами або рожевим перцем.

Запечена свинина з гірчичною скоринкою

1,5 кг свинячої корейки на ребрі, пучок базиліка, пучок петрушки, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. гірчиці, гірчиця в насінні (чорна та біла), 3 ч. л. коріандру, сушені помідори, 100 мл олії (краще оливкової), 4 ч. л. солі, чорний мелений перець.
Змішайте сухі спеції: сушені помідори, зерна чорної й білої гірчиці, коріандр, сіль, чорний мелений перець. Додайте подрібнений часник, гірчицю та олію. Додайте подрібнену петрушку й базилік, перемішайте. У м’ясі зробіть неглибокі проколи. М’ясо викладіть в яку-небудь форму і повністю облийте маринадом, з усіх боків. Поставте в холодильник на 1 годину, періодично перевертаючи і втираючи маринад. Загорніть м’ясо в фольгу. Запікайте в нагрітій до 170-180 °С духовці 50 хвилин. За 10 хвилин до готовності зніміть фольгу. Подавайте відразу ж після приготування, нарізаючи на порційні шматки.


Риба

Риба, запечена в лаваші
1 тріска, 2 помідора, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 3 вірменських лаваші, 100 г вершкового масла, 3 ст. л. оливкової олії, кілька гілочок зелені, сіль, суміш мелених перців, приправа для риби, червона паприка, хмелі-сунелі, гірчиця і бальзамічний оцет за смаком.
Рибу помийте, почистіть від луски, черевце надріжте, очистіть від нутрощів і добре промийте. Приготуйте маринад: змішайте оливкову олію з бальзамічним оцтом і гірчицею. Полийте рибу маринадом і натріть спеціями з усіх боків. Усередину викладіть нарізаний скибочками часник. Залиште на 20 хв. Розкладіть перший лист лаваша, змастіть його вершковим маслом кімнатної температури, викладіть рибу. У неї помістіть невеликі шматочки вершкового масла, нарізані півкільцями помідори, кільця цибулі, зелень. Загорніть у щільний рулет, щоб не було щілин. Другий лист лаваша змастіть вершковим маслом і загорніть рибу. Третій лист також змастіть маслом, але перед тим як загортати, викладіть помідори і шматочки сиру. Верхівку лаваша змастіть вершковим маслом. Щільно загорніть рулет у фольгу, в 2-3 шари. Запікайте в розігрітій до 200 °С духовці 50–60 хвилин.

Філе риби по-зандвортськи
4 шматки філе, 4 середні помідори, 50 г вершкового масла, 2 зубчики часнику, 2 ст. л. зелені петрушки, сік половини лимона, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Із помідорів зріжте кришечку, ви­йміть ложкою вміст. Посоліть помідорну бочечку. Філе розріжте вздовж на 2 частини, очистіть від кісток, злегка розчавіть плоскою стороною ножа. Філе посоліть, поперчіть, збризніть лимоном, посипте петрушкою. Одну половинку філе викладіть на іншу й загорніть у рулет. Рибні рулети вертикально вставте в помідорні половинки. На кожен рибний рулет викладіть по 0,5 ч. л. вершкового масла. Помідори з рибою викладіть на змащене олією деко. Запікайте в духовці при температурі 220°С протягом 12–15 хвилин, до утворення рум’яної скоринки. На маслі обсмажте подрібнений часник і петрушку, влийте лимонний сік, випаруйте, додайте сіль за смаком. Коли риба буде готова, подавайте її з картопляним пюре, поливши маслом із зеленню.

Фарширована щука
1 щука, 1 морквина, 1 картоплина, 100 г сала, 1 яйце, сіль і чорний мелений перець за смаком, майонез для змащування риби.
Щуку помийте і почистіть. Відріжте голову (не викидайте) і плавники. Акуратно відокремте шкіру від м’яса риби. Зі шкіри має вийти «панчоха». М’ясо відокремте від кісток. Прокрутіть через м’ясорубку м’ясо, моркву, картоплю і свиняче сало. У фарш додайте яйце, посоліть і поперчіть. «Панчоху» зі шкіри щільно наповніть фаршем. Пришийте голову. Рибу викладіть на змащене олією деко. Верх риби змастіть майонезом. Випікайте в розігрітій до 180 °C духовці 40 хвилин. При подачі прикрасьте рибу маслинами, лимонами і листям салату.

Оселедець під яблучно-брусничним мусом
Філе одного оселедця, 2 зелених яблука, 1 цибулина, 1 скл. брусниці, 2 ч. л. цукру, 2 ст. л. соку лимона, 2 ст. л. сметани, зелень петрушки для прикраси.
Яблука очистіть. Одне яблуко з брусницею подрібніть блендером. Додайте сметану, 1 ст. ложку лимонного соку і 1 ч. ложку цукру. Збийте мус і охолодіть. Друге яблуко і маленьку цибулину поріжте дрібними кубиками. Цибулю замаринуйте в суміші лимонного соку і цукру. Філе оселедця поріжте невеликими шматочками. На дно креманок викладіть трохи оселедця, зверху яблука з маринованою цибулею і мус. Прикрасьте ягодами брусниці і петрушкою. Охолодіть і подавайте.

Яйця, фаршировані оселедцем
5 яєць, 1 варений буряк, філе 1 оселедця, сік половини лимона, 2 ст. л. сметани, кілька гілочок зелені кропу, 1 ст. л. червоної ікри, сіль і чорний мелений перець.
Яйця відваріть, облийте холодною водою, очистіть, кожне розріжте навпіл. Жовтки вийміть і в окремій мисці добре розімніть вилкою. Буряк натріть на крупній тертці або поріжте дрібними кубиками. Покладіть у миску і залийте 1 л крутого окропу. У миску додайте білки і залиште на 1 годину. Від філе оселедця відріжте 10 тонких смужок, залишок покладіть у блендер, подрібніть. Перемішайте зі сметаною і жовтками. Додайте лимонний сік, порізаний кріп (залишіть трохи для оздоблення), посоліть, поперчіть і добре перемішайте. Поставте масу в холодильник. Білки вийміть із бурякової води, обсушіть і викладіть на тарілку. На кожну половинку викладіть фарш, прикрасьте ікрою, шматочком оселедця і кропом.
Солодощі

Пряничні імбирні чоловічки
200 г меду, 100 г цукру, 3 ст. л. какао, 1/4 ч. л. солі, 150 г вершкового масла, 1 ч. л. меленого імбиру, 3/4 ч. л. кориці,
1 яйце, 500 г борошна, 1 ч. л. соди.
Мед, цукор, какао і сіль нагріти в каструлі до повного розчинення цукру і меду, довести до кипіння. Зняти з вогню, вмішати масло, імбир і корицю. Дати суміші охолонути. Перелити її в миску чи каструлю, додати яйце, збити. Окремо змішати борошно з содою і в кілька прийомів додати до медової суміші. Сформувати з тіста кулю, огорнути харчовою плівкою, поставити в холодильник на годину. Розкачати тісто, за допомогою формочок вирізати чоловічків. Викласти на деко, накрите пергаментом, і поставити в розігріту до 170°С духовку на 10 хв. Готових пряничних чоловічків можна оздобити помадкою, шоколадом чи кремом за власним бажанням.

Різдвяні цукерки «Тростини»

Цукрова паста (мастика) біла, кілька крапель червоного харчового барвника, олія м’яти (кориці або мандарина), цукрова пудра для посипання.
У мастику додайте масло м’яти, ретельно замісіть. Розділіть мастику на дві рівні частини, в одну додайте червоний харчовий барвник, перемішайте. Ще раз розділіть мастику навпіл і розкачайте в ковбаску. Потім розкачайте масу в «мотузочки» і перекрутіть між собою. Мотузочки з мастики можна сформувати у вигляді тростин або дрібно порізати на цукерки-льодяники. Посипте цукровою пудрою. Підсушіть їх протягом 2 днів.

Новорічний десерт «Олені»
300 г бісквіту (будь-якого), 100 г вершкового масла, 100 г цукрової пудри, 100 г вершкового сиру, 100 г шоколаду,
2 ст. л. вершків, солоне печиво «кренделі», драже для оздоблення.
Бісквіт розкришити блендером. Збити масло з цукровою пудрою до білого кольору. Сир збити, поєднати з маслом, збити все разом іще раз. Поєднати бісквіт із кремом, перемішати. Скачати з маси невеликі кульки (регулювати кількість крему на свій розсуд, головне, щоб кульки були щільними). Покласти кульки на годину у морозильник. Шоколад розтопити на водяній бані з вершками, перемішати. Взяти довгі деревяні чи пластикові шпажки (або трубочки для коктейлів), вмочити в шоколад та нанизати на них кульки з бісквіту (протикати не до кінця). Вмочити кульку в шоколад, приклеїти печиво – це будуть роги, а з драже зробити очі та носи.

Черкаси наживо

Спецтеми

Погода

Погода