В Уманському лісгоспі додалося лісових доріг

В Уманському лісгоспі додалося лісових доріг

Розвиток лісової транспортної інфраструктури – це одне з пріоритетних завдань лісівників, над виконанням якого працюють з року в рік. Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Будівництво лісових шляхів полегшує доступ до місць заготівлі деревини, здешевлює транспортування та собівартість лісопродукції, поліпшує організацію догляду за лісовими культурами, забезпечує кращі умови пересування для місцевих жителів у повсякденному житті. А ще, що є не менш важливим, лісові «артерії» мають важливе протипожежне значення, дозволяючи швидко та оперативно дістатися до будь-якого куточку лісових насаджень.

Будівництвом лісових доріг в Уманському лісгоспі активно почали займатись із 2011 року.

Спочатку доводилось залучати будівельну техніку з інших організацій, а в 2013 році підприємством було поповнено власний автотранспортний парк новою технікою. Сьогодні ж в лісгоспі повністю сформована потужна ланка дорожньо-будівельної техніки – бульдозер «Caterpillar», екскаватор «JCB», автогрейдер, два самоскиди: МАЗ-54331 та ГАЗ-53.

Перші лісові дороги з твердим покриттям, побудовані в Потаському, Собківському та інших лісництвах, вже довели свою ефективність й правильність прийнятого рішення. Вони дозволяють економити паливно-мастильні матеріали та зменшувати навантаження на габаритну лісовозну техніку, що дуже важливо для підприємства.

Крім щоденного використання лісовозними автомобілями, збудованими дорогами активно користується місцеве населення, адже такі шляхи зазвичай суттєво скорочують відстань між населеними пунктами.

– Розвиток мережі лісових доріг, їх утримання, ремонт та будівництво вимагають значних матеріальних затрат, – розповідає директор Уманського лісгоспу Іван Назаревич. – Це досить дороговартісний процес, який потребує дотримання ряду технологічних вимог і особливостей. Проте всі роботи здійснюємо за власні кошти підприємства.

З часом вкладені кошти окупляються, адже «лісові артерії» дозволяють здійснювати лісогосподарську діяльність ефективніше та економніше.

Протягом останніх п\’яти років Уманським лісгоспом збудовано 40,1 кілометр лісових доріг, з них третина – з твердим покриттям. Найбільше збудовано в 2014 році – 11,4 км та в 2015 році – 11,6 км.

Крім будівництва нових лісових доріг, лісівники постійно проводять ремонт існуючих для підтримання їх в належному стані.

Лісову інфраструктуру продовжуватимуть розбудовувати й надалі. Так, на 2016 рік заплановано будівництво 14,6 кілометрів доріг з ґрунтовим покриттям.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x