Правила водохресного купання

Правила водохресного купання

Якщо ви маєте намір здійснити занурення в ополонку, порадьтеся спершу зі своїм сімейним лікарем. А якщо у вас проблеми з серцем, обов’язково проконсультуйтеся у кардіолога, щоб не сталося так, що зі святкування Водохреща ви потрапите на лікарняне ліжко. На цьому наголошує Наталія Анатоліївна Однороманенко, завідувач кардіологічного відділення Черкаської обласної лікарні. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Люди, які пірнають у холодну воду не вперше і вже знають, як правильно це робити, – для них у мене застережень немає. Людям непідготовленим не раджу здійснювати занурення. Якщо ви у цій справі новачок, однак маєте намір пірнути в ополонку, тоді поставтеся до цього з розумом. Спершу з’ясуйте, в якому стані ваша серцево-судинна система, чи здорові у вас нирки. Якщо ви маєте серцеві проблеми, наприклад, порушення ритму серцебиття, або нещодавно перехворіли запаленням серцевого м’яза (міокардитом), то різке охолодження може тільки додати вам проблем зі здоров’ям. Холодна вода також може викликати запальні процеси в нирках.
Холодна водохрещенська вода позитивно впливає на організм тоді, коли людина готова до занурення – не лише тілом, але й душею. Адже Водохреща – свято духовне. На жаль, не всі пірнальники це усвідомлюють і йдуть у холодну воду «за компанію».
Хочу також зауважити, що пити міцні напої на Водохреща – погана ідея. У першу чергу тому, що очищення тіла й душі під час занурення та вживання алкоголю – несумісні процеси. До того ж, якщо людина, сп’янівши, пірне в крижану воду, у неї може виникнути спазм судин, а це в свою чергу викликає інфаркт або інсульт коронарних чи мозкових артерій.

19 січня – православне свято Хрещення Господнього. Серед безлічі традицій, пов’язаних із цим днем, особливо відома одна – занурення у річці. Адже вся вода в цей день, навіть водопровідна, вважається цілющою. На Водохреща іноді йдуть купатися навіть ті, хто цілий рік боявся холоду. То як же правильно купатися в ополонці, аби не зашкодити здоров’ю?

Регулярне моржування дійсно підвищує витривалість організму і знижує його сприйнятливість до вірусів і змін температур. Але найбільша помилка – іти в крижану воду без підготовки. Загартовування – процес довгий. В ідеалі підготовку до занурення на Водохреща починають ще з літа. Але якщо відчуваєте потребу приєднатися долучитися до «моржів» тільки взимку, то хоча би кілька днів до свята використайте для підготовки – виходьте ненадовго на мороз без теплого одягу та спробуйте обливатися холодною водою.
Перед тим, як пірнути в крижану воду на Водохреща, важливо налаштуватися морально. Якщо щиро помолитися, то з води можна вийти по-справжньому просвітленим і з чудовим настроєм. А якщо вважаєте це даниною моді, то краще відмовтеся від цього, інакше крижана купіль може закінчитися застудою, шоком або серцевим спазмом.

Якщо ви не належите до затятих «моржів», то краще, щоб поряд із вами були досвідчені люди.
Отож кілька порад перед зануренням в ополонку:
✓ Перед зануренням треба поїсти, щоб уникнути спазмів у шлунку. Це не означає, що їсти треба просто перед тим, як іти у воду – найкраще це зробити приблизно за годину до того.
✓ Одяг та взуття повинні легко застібатися і розстібатися. Обов’язкові атрибути зимового купання – шапка і спеціальний килимок або гумові капці, які не дадуть мокрим ногам примерзнути.
✓ Візьміть із собою рушник, гумові капці, змінну білизну, термос із гарячим чаєм.
✓ Перш ніж іти в воду, слід розім’ятися на морозі в тонкому спортивному костюмі.
✓ Для цього потрібно енергійно присісти разів десять, побігати або пострибати 5–10 хвилин.
✓ Занурюватися необхідно без зволікання, щоб не спричинити переохолодження організму. Але й не стрибайте у воду: заходьте поступово, середнім темпом. Новачкам не можна бути у воді більше 10 секунд. При першому ознобі потрібно залишити «крижаний полон» (як правило, для його настання досить зануритися тричі, як і годиться у свято Водохреща).
✓ Новачкам не варто купатися, якщо температура повітря нижчою 10 градусів. Оптимальна погода – легкий морозець без снігопаду. За температури нижче -25 градусів не рекомендують приймати крижані ванни навіть досвідченим моржам.
✓ Коли вийдете з води, розітріть тіло рушником, швидко одягніться, випийте склянку гарячого чаю. Утримайтеся від вживання алкоголю. Бо випивка «для хоробрості» тільки посилить переохолодження і дасть зайве навантаження на серце.
І пам’ятайте, що пірнати в ополонку на Водохреща не обов’язково: змиває гріхи і вважається цілющою будь-яка освячена в церкві вода. Хрещенська вода не псується і зберігає свої цілющі властивості впродовж усього року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x