Якщо після свята болить голова

Якщо після свята болить голова

Буває так, що після веселої гулянки на ранок зовсім «не весело» – болить голова від великої кількості випитого алкоголю. Тоді починаємо шкодувати, що стільки пили – адже жодні веселощі не варті того, щоб так після того страждати. Однак що було, того не повернеш. Як же порятувати себе від похмільних мук?

Чому болить?
Етиловий спирт пригнічує вироблення антидіуретичного гормону, який перешкоджає надмірному виділенню води нирками. У результаті відбувається зневоднення, від чого страждає головний мозок.
Окрім того, алкоголь впливає на печінку, яка не в змозі швидко вивести з організму продукти розпаду метанолу. Через те, що ці продукти затримуються, виникає головний біль. Додайте до цього ще й той факт, що багато алкогольних напоїв містять речовини, які розширюють судини, викликаючи головний біль.
Крім того, похмільний головний біль пов’язаний із гіпоклікеміею (алкоголь впливає на метаболізм глюкози) й активацією симпатичної нервової системи під дією алкоголю.
Інтенсивність похмільного головного болю залежить не тільки від кількості, але і від видів випитих напередодні алкогольних напоїв. До більш вираженого болю призводять напої, що містять тирамін, гістамін, смакові добавки (лікери, червоне вино, коньяк, бренді, віскі, сурогати алкоголю). Менш хворобливі відчуття виникають після вживання горілки, білого вина і джину.

Симптоми
Головний біль може виникнути як через півгодини після пиятики, так і на ранок. Цей вид головного болю нагадує мігрень. У народі це відчуття описують, як «голова розколюється».
На відміну від звичайного похмільний головний біль пульсуючий і супроводжується запамороченням, нудотою, млявістю, тремтінням рук, стрибками тиску. Ейфорія, викликана вживанням алкоголю, при похміллі змінюється на стан пригнічення.

Лікування
Існує кілька способів позбавлення від головного болю при похміллі, які краще застосовувати комплексно.
Пити багато води. Необхідно пити більше рідини, оскільки в «похмільний ранок» дефіцит рідини в організмі досягає півтора літра. Пийте воду (краще мінеральну, лужну) не залпом, а потроху і часто. Із сечею з організму виведуться шкідливі речовини. Допоможе міцна кава або чай, зелений чай, настоянка насіння кардамону або кмину. Можна випити кислого – капустяний або огірковий розсіл, кефір або кисле молоко.
Лід. Кілька шматочків льоду загорніть у тканину або поліетиленовий пакет і прикладіть до голови. Під впливом холоду судини почнуть звужуватися, і головний біль поступово відступить. Легше стане вже через кілька хвилин.
Контрастний душ. Зміна температури води приведе судини в тонус, а очищення тіла полегшить виведення токсинів через шкіру. Але не перестарайтеся з дуже холодною водою, оскільки це може створити навантаження на серце. Звичайний теплий душ (з температурою до 50 градусів) також покращує обмінні процеси і регулює потовиділення.
Якщо народні методи не допомагають, для позбавлення від похмільного головного болю використовують фармакологічні препарати.
Активоване вугілля. Приймати з розрахунку 1 г на 10 кг ваги тіла. Однак врахуйте: якщо ви страждаєте від закрепів, вугілля може ще більше ускладнити похід у туалет. Замість вугілля можна використовувати інші адсорбенти – карболен, ентеросгель, препарати на основі білої глини.
Вітамін С. Алкоголь виводить цей вітамін з організму, тому потрібно прийняти 500 мг аскорбінової кислоти. Вітамін С зв’язує і нейтралізує токсини.
Анальгетики. Ацетилсаліцилова кислота та нестероїдні протизапальні засоби (ібупрофен, напроксен).
Панангін і аспаркам. Містять велику кількість калію і допомагають заповнити втрату електролітів, від яких залежать інтелектуальна та фізична діяльності.
Зараз існують фармацевтичні комплексні препарати, які призначені послаблювати всі симптоми похмілля. Такі ліки слід запивати великою кількістю води.
Не слід уранці знову пити міцні напої. Таке «лікування» може бути до певної міри ефективним тільки для людей, які страждають від хронічного алкоголізму. Постійно питущим позбутися від похмільного головного болю звичайними засобами не вдасться. Тому, хто п’є регулярно, необхідно пройти курс лікування у невропатолога і усувати симптоми поетапно, тобто комплексними методами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x