Аванси з податку на доходи ФОП на загальній системі оподаткування не потрібно відображати у декларації за 2015 рік

ГУ ДФС у Черкаській області у зв’язку із змінами до порядку нарахування та сплати фізичними особами – підприємцями, які обрали загальну систему оподаткування авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб, внесеними Законом України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», звертає увагу на особливості додатку Ф4 до декларації за 2015 рік. «Нова Доба» про це дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Згідно з листом Державної фіскальної служби України від 12.01.2016 №594/7/99-99-02-02-17, для фізичних осіб – підприємців під час заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у додатку Ф4 «Розрахунок податкових зобов\’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» не виникає обов\’язку розрахунку квартальних авансових платежів по податку на доходи фізичних осіб, тобто, платниками податків не заповнюється рядок 6 розділу II додатку Ф4 («Розмір квартальних авансових платежів з податку, що підлягають сплаті до бюджету у наступному за звітним році (рядок 3 × 25 %)»). До внесення відповідних змін у п.12 розділу IV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, платникам рекомендовано не здійснювати розрахунок авансових платежів.

Нагадаємо, тепер авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету тричі на рік до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується. Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від\’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується – пп.177.5.1 статті 177 Податкового кодексу України.

А раніше фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування розраховували авансові платежі раз на рік в сумі не менш як 100 відсотків річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік (у співставних умовах) та сплачували до бюджету по 25 відсотків щокварталу – до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня і до 15 листопада. Остаточний розрахунок податку на доходи фізичних осіб за звітний податковий рік проводився платником самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати. Надмірно сплачені суми податку на доходи фізичних осіб зараховувались в рахунок майбутніх платежів з цього податку або повертались платнику податку в порядку, передбаченому Податковим кодексом України.

Також нагадуємо, що фізичні особи – підприємці, які перебувають на загальній системі подають декларацію про майновий стан і доходи за результатами 2015 року не пізніше 9 лютого 2016 року. Разом з доходами від підприємницької діяльності вони декларуватимуть іноземні та інші доходи.

Декларації про майновий стан і доходи за 2015 рік підприємці (а також громадяни та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність) подають за новою формою. Форму декларації та Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859. Наказ №859 та Інструкцію можна прочитати та форму завантажити за посиланням: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z1298-15 Приклади заповнення декларації читайте за посиланням: http://ck.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/230699.html

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x