Податкові пільги для учасників АТО

Для забезпечення соціального захисту та допомоги учасникам бойових дій, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, законодавством передбачено ряд пільг, у тому числі щодо сплати податків і зборів. Державна податкова інспекція у м. Черкаси нижче наводить перелік таких пільг.

Зокрема, з метою заохочення громадян до підтримки захисників Вітчизни Податковим кодексом України (ПКУ) встановлено, що не оподатковуються доходи учасника бойових дій під час АТО, отримані як благодійна допо­мога. Проте така допомога має бути надана благодійниками, які здійснили її відповідно до вимог Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Також передбачена пільга і для самих благодійників – не будуть оподатковуватися доходи, отримані ними для надання благодійної допомоги учасникам АТО (ст.165 ПКУ).

Поряд із цим не оподатковуються доходи у вигляді благодійної допомоги, що була надана міжнародними благодійними організаціями особам, які мешкають на території проведення АТО чи вимушено її покинули.
Пенсії осіб, які стали інвалідами під час АТО, а також пенсії, що надаються членам сімей загиблих через АТО, також не підлягають оподаткуванню (ст. 164 ПКУ).

Доходи військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, отримані у вигляді грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) з 09.09.2015 на період їньої безпосередньої участі в антитерористичній операції, звільняються від оподаткування військовим збором. Порядок підтвердження статусу зазначених осіб з метою застосування пільги з оподаткування військовим збором має бути визначений Кабінетом Міністрів України (лист ДФСУ від 09.09.2015 р. №21383/5/99-99-17-02-01-16).

Утім, як зазначає ДФСУ у своєму листі від 04.09.2015 р. №8397/В/99-99-17-03-03-15, учасники АТО не є окремою пільговою категорією платників, які мають право на збільшений розмір податкової соціальної пільги. Тому таким воїнам пільга належить у звичайному розмірі та в загальному порядку, якщо є підстави та дотримано всіх умов для її застосування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x