Середньомісячна заробітна платня в СТОВ «Нива» перевищує 5 000 грн

Середньомісячна заробітна платня в СТОВ «Нива» перевищує 5 000 грн

За останні 10 місяців у СТОВ «Нива», що в Зорівці, середньомісячна заробітна платня перевищує 5 000 гривень. Доярки і трактористи отримують до 10 000 гривень. Це найвищі показники оплати праці не тільки серед сільськогосподарських, а й серед промислових підприємств Золотоніського району. Отже, працювати в «Ниві» прагнуть люди навіть із сусідніх сіл, а директора успішного господарства – Василя Лисенка, – селяни люблять і шанують. Сам він – людина виняткової скромності, з родини простих місцевих колгоспників, тож розповідати про себе не любить. Про нього розповідають його справи.

СТОВ «Нива» займається рослинництвом і тваринництвом. На 3 000 гектарах тут вирощують пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою і горох. Завдяки власній кормовій базі працює й тваринництво з поголів’ям великої рогатої худоби близько 18 000 голів, із яких
8 000 корів. Василь Григорович тішиться, що його господарство має статус племзаводу. Сюди за високопродуктивним молодняком корів приїздять покупці з різних місць України. Отже, надої в СТОВ «Нива» сягають 8 000 л на фуражну корову на рік, а виробництво м’яса – 225 тонн на рік.

Щодо оплати праці, варто додати, що зберігся тут такий приємний «атавізм» – 13-та зарплата. Середній розмір її становить до 10 000 гривень. Погодьтеся, непоганий подарунок на Новий рік.
Слід зауважити, що землю Василь Григорович орендує в жителів Зорівки й Чернещини. Земельний пай становить 3,0 гектара, а виплачують на нього
6 000 грн («чистими», без податку). За бажанням плату можна отримувати й зерном. Та з кожним роком у господарстві працює все більше таких, у кого немає земельного паю. У Зорівці це питання вирішено і затверджено на зборах засновників товариства «Нива». Отже, тим, хто працює в господарстві три й більше роки та не має земельного паю, надають грошову допомогу у розмірі його (паю) вартості. У 2015 році було 6 000 грн. Також господарство виплачує своїм працівникам допомогу при народженні дитини, що становить 15 000 грн. Узагалі, за словами Василя Григоровича, на соціальну сферу за минулий рік було витрачено понад 1,5 мільйона гривень. Сюди входять кошти, що перераховані на школу, дитячий садок, шкільний автобус, дороги, різноманітні матеріальні допомоги.

– Є чим, то й допомагаємо, – пояснює керівник СТОВ «Нива». – Діти ж наші, і село наше. А шкільний автобус – то дрібниці. Виділили «газельку», щоб у негоду могла проїхати польовими дорогами.
Дійсно, для когось це проблема, а для господаря – дрібниці. Не забуває Василь Григорович і про допомогу армії. Два автомобілі, запчастини, рації, генератори, бронежилети, каски – «Нива» на АТО перерахувала понад 400 тис грн.

– А Ви бачили нашу церкву? – запитує голова Зорівської сільради Юрій Федорович Гунько. – Вона за радянських часів була клубом, потім складом, який майже спалили. А тепер подивіться, яка гарна! Теж СТОВ «Нива» відбудували.

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x