Як уберегтися від падінь на льоду

Як уберегтися від падінь на льоду

Примхлива зимова погода стала причиною підвищення рівня травматизму серед черкащан. На слизькій дорозі пішохода можуть спіткати навіть переломи, вивихи та струси мозку. То як же уберегтися від біди на дорозі або тротуарі? Інформує власний кореспондент «Нової Доби».

– Останнім часом кількість звернень до нас дещо зросла, – розповідає завідувач травматологічного пункту Третьої Черкаської міської лікарні Швидкої медичної допомоги, лікар-ортопед-травматолог Віталій Григор’єв. – Раніше в середньому за добу до нас зверталися близько 40-ка людей, зараз – до 50-ти осіб на добу. Багато поступають до нас постраждалих у результаті падіння на льоду.
Через ожеледь черкащани найчастіше отримують травми ніг та рук: коліна, гомілково-ступеневого суглоба, плечового суглоба, кисті. Щоб не постраждати на слизькому шляху, фахівці радять вжити запобіжних заходів.

Як уберегтися від падінь на льоду

Так, в Управлінні ДСНС у Черкаській області радять підготувати своє взуття: підошву та каблук натерти наждачним папером, щоб поверхня була шорсткою. З цією ж метою можна наклеїти на підошву лейкопластир. Ходити по слизькому слід повагом, ступаючи на всю підошву, руки повинні бути вільними. При порушенні рівноваги швидко присядьте – так ви збільшите ймовірність того, що зможете утриматися на ногах. Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переламів.

Обходьте металеві кришки люків. Часто вони вкриті кригою. Крім того, вони можуть бути погано закріплені й перевертатися, що становить небезпеку травмування.
Намагайтеся не ходити краєм проїжджої частини автошляхів. Це завжди небезпечно, а на слизьких дорогах особливо. Зростає ймовірність падіння пішохода на дорогу, а через ожеледь автомобіль може «занести» на тротуар. Під час ожеледі значно збільшується гальмівний шлях автомобілів, і падіння перед машиною, що рухається, може завершитися травмою або й загибеллю.

Якщо ви таки впали й одразу або через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря, інакше можуть виникнути ускладнення.
Як розповів ортопед-травматолог Віталій Григор’єв, більшість травмованих людей, які надходять до травмпункту, потребують операції. «Чим раніше її здійснити, тим краще для пацієнта. Тому ми організовуємо роботу таким чином, щоб прооперувати людину одразу після того, як вона до нас поступила. Оскільки ми використовуємо при цьому сучасні методи, то вже після двох-трьох днів перебування в лікарні пацієнта можна виписувати додому. Таким чином, люди в нас не затримуються надовго, тож місць вистачає.
Слава Богу, в нас достатньо потрібних інструментів, імплантів, а якщо чогось забракне – місцеве підприємство оперативно нам постачає необхідне за порівняно невисоку ціну».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x