Нюанси заповнення декларації з плати за землю та декларації платника єдиного податку четвертої групи

ГУ ДФС у Черкаській області на численні запити платників – юридичних осіб з місць інформує, як правильно заповнити декларацію з плати за землю та декларацію платника єдиного податку четвертої групи. Так, відповідно до статті 286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до державної податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки Податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) на поточний рік за формою, затвердженою Наказом Міністерства Фінансів України від 16.06.2015 року №560.

За новою формою колонка 9 розділу І «Розрахунок суми земельного податку» та колонка 9 розділу ІІ «Розрахунок суми орендної плати» мають назву «Нормативна грошова оцінка земельної ділянки».
Алгоритм розрахунку річної суми податкового зобов`язання з плати за землю в декларації такий:
• Річна сума земельного податку (колонка 12) = кол. 8 (або кол. 9) х кол.11 : 100;
• Річна сума орендної плати (колонка 11) = кол. 8 х кол. 9 х кол. 10 : 100.

Для правильного визначення податкового зобов`язання з плати за землю пропонуємо при заповненні даних граф 9 розділів І «Розрахунок суми земельного податку» та ІІ «Розрахунок суми орендної плати» зазначати нормативну грошову оцінку одиниці площі земельної ділянки. При цьому нормативну грошову оцінку (НГО) слід зазначати у гривнях за гектар, оскільки форма декларації визначає одиницею виміру для площі земельної ділянки гектар.

Звертаємо увагу, що для переведення площі земельної ділянки із квадратних метрів у гектари площу у квадратних метрах слід ділити на 10000. Для переведення НГО із гривень за квадратний метр у гривні за гектар: НГО у гривнях за квадратний метр множимо на 10000.
Форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) можна завантажити за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0783-15#n16
Заповнюємо правильно податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи. Згідно із пунктом 295.9 статті 295 Податкового кодексу України платники єдиного податку четвертої групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до державної податкової інспекції за місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік. Разом з податковою декларацією для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подається розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва та відомості (довідка) про наявність земельних ділянок, у яких зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної ділянки.
Форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 року №578. Ії можна завантажити: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0799-15#n27
У разі, якщо платником використовуються земельні ділянки по одному КОАТУУ і такі земельні ділянки мають різну нормативну грошову оцінку (НГО), пропонуємо при поданні звітної або уточнюючої декларації збільшити кількість рядків 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 та 2.
Щодо заповнення колонки 9 «код регіону» додатка до податкової декларації, який є її невід\’ємною частиною. Державна фіскальна служба України у листі від 16.11.2015 року №24364/6/99-99-15-03-02-15 роз’яснює, що платники самостійно зазначають цифровий код регіону місця розташування відповідної земельної(их) ділянки(ок) – 2 знаки відповідно до загальноприйнятої в Україні кодифікації. Зокрема, код Черкаської області 23.

Інформацію про коди регіонів України розміщено на офіційному веб-порталі Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України в рубриці «Регіональний розвиток» (категорія «Адміністративно-територіальний устрій України» підкатегорія «Адміністративно-територіальний устрій України станом на 01.01.2015 року»).
Також питання – відповідь щодо заповнення колонки 9 «код регіону» розміщено у базі «ЗІР» (категорія 108.02.05).
ГУ ДФС у Черкаській області звертає увагу і на одиниці виміру у вказаних деклараціях та додатках:
• площа: гектари – з чотирма десятковими знаками;
• сума: гривні – з двома десятковими знаками.
Кадастровий номер земельної ділянки у податковій звітності необхідно відображати у форматі: ХХХХХХХХХХ:ХХ:ХХХ:ХХХХ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x