У декларації з транспортного податку за 2016 рік рекомендовано вказувати вартість об’єкта оподаткування

Державна фіскальна служба України роз’яснила та розмістила у банері «Податкові зміни – 2016» особливості справляння транспортного податку у 2016 році: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2016/podatok-na-mayno/

Зокрема згадано, що платники податку – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року (2016 рік) і до 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об\’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо об\’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою – платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об\’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об\’єкт (підпункт 267.6.4 пункту 267.6 статті 267 Кодексу).

Юридичним особам нагадано про звітування у 2016 році за формою податкової декларації з транспортного податку, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 415 «Про затвердження форми Податкової декларації з транспортного податку» та зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 28.04.2015 за № 474/26919.

Також, у зв’язку із змінами, внесеними Законом України від 24.12.2015 № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» до статті 267 Кодексу, запропоновано юридичним особам – платникам транспортного податку самостійно у податковій декларації у графі 5 «Дата реєстрації транспортного засобу» вказувати вартість об’єкта оподаткування, яка визначається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного розвитку.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється державною податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилається (вручається) платнику до 1 липня.
Фізичні особи – платники транспортного податку за легкові автомобілі мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку; розміру ставки податку та нарахованої суми податку (підпунктом 267.6.10 пункту 267.6 статті 267 Податкового кодексу України). У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування, документів, що впливають на середньоринкову вартість легкового автомобіля), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Нагадаємо, транспортний податок за легкові автомобілі сплачують власники – фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти у 2016 році за 2016 рік за ставкою 25000 гривень на рік за кожен автомобіль. Об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня (1,03 млн.грн.) – у 2015 році транспортний податок сплачували власники з автомобілів, які використовувалися до 5 років та мали об’єм циліндрів двигуна понад 3 тис. куб. см. Середньоринкова вартість визначається Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об\’єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на офіційному веб-сайті Міністерства. Пільги зі сплати транспортного податку Податковим кодексом України не передбачені.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x