У Лисянському лісгоспі розводять декоративні рослини

У Лисянському лісгоспі розводять декоративні рослини

Сьогодні в непростих економічних умовах важливим фактором фінансової стабільності підприємства є залучення коштів від додаткових надходжень. Про це «Новій Добі» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Одним з таких джерел додаткових доходів для Лисянського лісгоспу є вирощування та реалізація декоративного садивного матеріалу. Тим паче, що декоративне озеленення та ландшафтний дизайн набувають все більшої популярності серед населення.

Цим напрямком діяльності займаються вже не один рік, проте постійно працюють над вдосконаленням та розширенням асортименту.

– В наш час на ринку декоративних рослин є надзвичайно великий вибір якісного посадматеріалу як вітчизняного, так і закордонного походження, – зазначає директор Лисянського лісгоспу Володимир Штанько. – Лісогосподарським підприємствам стає дедалі важче конкурувати на ринку, адже порівняно недорогий посадматеріал, що пропонують лісгоспи, не завжди якісніший і товарніший за рослини, що реалізовуються сучасними розсадниками.
Загалом декоративне лісорозведення, на думку лисянських лісівників, – справа перспективна. Тому й вирішили поексперементувати, щоб мати змогу забезпечити потреби навіть найвибагливішого споживача.

У 2015-му в Лисянському лісництві облаштували майданчик для вирощування декоративних рослин в контейнерах згідно з сучасними технологіями. Укорінені живці та сіянці тут дорощуються в спеціальному торф\’яному субстраті з використанням добрив тривалої дії.

Саме такі рослини, вирощені із закритою кореневою системою, краще пристосовані для транспортування та безболісно переживають висаджування у відкритий ґрунт.

Щодо асортименту, то вирішили вирощувати найбільш популярні види декоративних вічнозелених хвойних, але є тут й рідкісні екзоти. Так, зростають туї шаровидні «Хозері», «Даніка», туя західна «Смарагд», ялівці горизонтальні «Олд голд», «Мордіган голд», бересклет Форчуна, ялівець колоновидний «Блу арроу», три види ялівців горизонтальних, вейгела, бірючина золотиста.

До кожного виду тут індивідуальний підхід, адже одні рослини швидкоростучі та добре приживаються у наших умовах, інші складніше вкорінюються та потребують особливого догляду.

Нині на майданчику загальною площею в 50 метрів квадратних вирощують тисячу штук декоративного посадматеріалу в двохлітрових контейнерах. Навесні з теплиці буде висаджено ще півтори тисячі штук живців у півлітрові контейнери.

Наразі лісгоспом вже закуплено спеціальне обладнання для застосування мікродощувального поливу, який буде встановлено навесні. За допомогою нього легко, економно і достатньо точно регулюватиметься необхідна поливна норма у відповідності з періодами росту рослин.

Досить скоро лисянські лісівники сподіваються представити на ринок конкурентоздатний та якісний декоративний посадматеріал, вирощений за сучасними технологіями.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x