Гендерне бюджетування запроваджують на Черкащині

Гендерне бюджетування запроваджують на Черкащині

Підвищення економічної ефективності та прозорість бюджетних видатків із урахуванням потреб жінок і чоловіків. Саме такої мети прагнуть досягти закордонні та українські фахівці, реалізуючи проект «Гендерне бюджетування в Україні», що фінансується Шведським агентством міжнародного розвитку (SIDA). Упроваджуватиметься він і на теренах нашої області. Про це розповіла керівник проекту Майя Босніч. Зокрема основні завдання та принципи вона повідомила під час робочої зустрічі з першим заступником голови ОДА Віталієм Ковалем. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі ОДА.

За словами пані Майї, пілотними в напрямку реалізації проекту стали 4 області, зокрема Харківська, Житомирська, Івано-Франківська, Херсонська. «Вони працюють в сферах охорони здоров’я, освіти, соціальної, молодіжної політики, спорту. Для Черкащини обрано галузь охорони здоров’я», – пояснила Майя Босніч, передавши черкаським фахівцям із Департаментів охорони здоров’я, а також фінансів примірник перших результатів роботи робочої групи Житомирської області, що також реалізує проект в сфері охорони здоров’я.
Зазначимо, відповідно до завдання Міністерства фінансів, розпорядженням голови ОДА в минулому році була створена робоча група з реалізації в області проекту. Вона працюватиме протягом 9-ти місяців цього року над гендерним аналізом двох, обраних для цього, обласних програм: із захворювання на туберкульоз та протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Пані Майя додала, що гендерний аналіз бюджету, як один із компонентів роботи з гендерно-орієнтованим бюджетуванням, допомагає спеціалістам із питань бюджету краще зрозуміти, як доходи та видатки впливають на соціально-економічне становище та можливості жінок і чоловіків, а також на аспекти рівності статей. Так, бюджети можна розробляти з урахуванням реальних пріоритетів суспільства, що має вирішальне значення особливо в часи економічної кризи.

Між тим, Віталій Коваль презентував гості примірник розробленої та затвердженої торік в області Стратегії розвитку Черкащини й розповів про її унікальність: «Вона має проектний підхід і розроблялася протягом півроку із залученням громадськості та науковців, створена не владою для влади, а суспільством для суспільства. Важливо, що всі обласні програми минулого та нинішнього років будуть переглянуті та удосконалені за участі громадськості, фахівців та наукових співробітників, відповідно до напрямків Стратегії. Більше того, багато людей, які брали участь у її розробці, були зорієнтовані на задоволення потреб чоловіків та жінок, незалежно від віку, соціального статусу та місця їх проживання».
Варто зазначити, що до складу створеної в нашому регіоні робочої групи входять представники відповідних Департаментів, зокрема фінансів, охорони здоров’я, управління статистики, а також сім’ї, молоді та спорту. Нині вже затверджено план заходів для робочої групи, зокрема в лютому на Черкащині проведуть тренінг щодо суті та етапів упровадження гендерно-орієнтованого бюджетування. У цілому планують реалізовувати цей проект протягом трьох років до досягнення перших результатів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x